30 oktober 2019 00:30

De sigarenzaak

Nadat ik een aantal, overigens zeer fraaie, Hip Comics op onze site plaatste, overviel mij toch weer een gevoel van nostalgie. In een grijs verleden, gezien mijn leeftijd is grijs nog zwak uitgedrukt, kon je comics alleen kopen bij de sigarenboer. Wij hadden het trouwens niet over comics, maar over Classics.

Illustrated Classics

Ik liep gewapend met 60 cent de zaak binnen en werd onmiddellijk geraakt door de geur. Die was zo specifiek, dat ik hem mijn hele leven heb geassocieerd met Classics. De vriendelijke man achter de toonbank knikte naar me en de strijd begon. In een ijzeren draaimolen met reclame van Illustrated Classics stonden de nieuwste aanwinsten. De oudere waren niet meer te krijgen, dus als je een deeltje miste, kon je een complete serie vergeten. Illustrated Classics vond ik niks aan.
Geschiedenis had ik al meer dan genoeg op school. 

Spinneman

De keus ging tussen Spinneman of de vier verdedigers. Deze verschenen om en om in de Hip Comics. De vier verdedigers vond ik geweldig. (Vooral Ben Grimm, alias het Ding.) Spinneman vond ik een stuk minder en dat gold ook voor mijn vriendjes. Achteraf was dat begrijpelijk. Op onze zwart-wit tv verschenen alleen afleveringen van: Bonanza, Gunsmoke, de Lone ranger, etc. Logisch dat wij Sheriff-Classics zochten. Ikzelf deed dat ook, maar alleen als er een Kid Colt uitkwam. De vier verdedigers was voor mij de uitzondering op de regel.

Laurel en Hardy

Wanneer ik geen interessant deeltje kon vinden, stapte ik over naar de nieuwe Laurel en Hardy.
Ook weer vrij gemakkelijk te verklaren, gezien de tv en de voorfilmpjes in de bioscoop.
Na de definitieve keus liep ik naar de kassa en overhandigde mijn geld. De eigenaar deed het boekje in een papieren zakje en ik mocht een dropje uitzoeken. Voor mijn gevoel had ik een schat gescoord. Iets wat me bij aankopen op latere leeftijd zelden is overkomen.

 • Akim Stripspeciaalzaak

  Ulgersmaweg 14
  9731 BS Groningen

  +31 (0)50 - 549 96 98
  info@akim.nl

 • Openingstijden

  Do. 09:00 — 18:00
  Vr. 09:00 — 18:00
  Za. 10:00 — 17:00