Robbedoes en Kwabbernoot - Facsimile uitgaven 2 - Robbedoes op avontuur

Dit artikel is mogelijk leverbaar
Dit item is (momenteel) niet leverbaar via onze distributeur. Aangezien we nog niet de tijd hebben gevonden om onze gehele voorraad op de site te koop te zetten, kan het zijn dat we het artikel toch kunnen leveren. Mocht u navraag willen doen naar dit artikel, schroom dan niet ons hierover een vraag te stellen.

Inhoud

In 1949 verscheen het album Robbedoes op Avontuur van Jijé als tweede album na Robbedoes en Kwabbernoot van André Franquin. Beide albums verschenen op een vierkant formaat en telden tegen de 130 pagina's. De verhalen uit Franquins album raakten herdrukt in andere albums. Robbedoes op Avontuur kreeg helaas nooit een herdruk, tenminste tot voor kort want in november 2010 volgt een facsimiléherdruk in het Frans, een jaar later zal er een Nederlandstalige editie van deze gelimiteerde heruitgave verschijnen. Het album bevat de op elkaar volgende verhalen Robbedoes en Kwabbernoot Reizen terug in de Tijd, Robbedoes Heeft een Nachtmerrie, De Ontvoering van Spip, Kwabbernoot Koopt een Jeep, Agentschap Detecta en Robbedoes als Vliegenier. Ze verschenen natuurlijk eerder in het weekblad Robbedoes tussen 1944 en 1946. De vertaalde versie in eerste druk werd uitgegeven door "Uitg. J. DUPUIS, Zonen en Co., Ommeganckstraat 21, ANTWERPEN." Vanzelfsprekend wilde de toenmalige vertaler van Robje geen Brusseleir maken...

Het verhaal Robbedoes en Kwabbernoot Reizen terug in de Tijd begint met een bezoekje van Robbedoes en Spip aan Kwabbernoot (voornaam: Piet). Deze laatste lijdt aan een zwaarmoedige bui te wijten aan een uitvinding van professor Andreas Cosinus, zijn buurman, waar hij enkel ramspoed uit verwacht. De professor komt daarna het appartement van Kwabbernoot binnenstormen met de melding "de grootste ontdekking van onze eeuw" en wel op de "eerste April 19... om 10 u. 33". Hij heeft een machine uitgevonden die golven van het verleden kan ontvangen en elk tijdperk uit de geschiedenis voor hun ogen kan doen herleven. Daarmee verslaat hij naar eigen zeggen de radio en de televisie. Bij een demonstratie moet hij wel nog een foutje erkennen. Er sluimert nog een kudde oerossen in het systeem en zijn toestel werkt plots niet meer.
Op de vlucht voor de kudde komen Robbedoes, Kwabbernoot en Spip in een bos terecht in het tijdperk van de Oude Belgen. Het stamhoofd van de Eburonen, Ambiorix, verdenkt de helden ervan spionnen te zijn van de vijfde colonne van het leger van Julius Caesar, en beveelt hen te "onthalzen". Cosinus is er net op tijd bij om hen een ander visioen voor te schotelen waardoor ze in de middeleeuwen terechtkomen. Na deze passage, waarbij een zaklamp hen eerst uit de nood helpt, maar daarna op de brandstapel voor tovenaars doet terechtkomen, haalt Cosinus ze opnieuw naar het heden.
Na thuiskomst bezoekt Cosinus nu Robbedoes en gaat wild tekeer over de golven van de toekomst. Hij bracht zijn uitvinding mee en flitst een heel weigerachtige Robbedoes naar de verre toekomst... het jaar 1972! In de futuristische stad na de grote wereldramp van 1955 (waarna de jaartelling herbegon) wordt Robbedoes door een grijper van straat geplukt en komt voor een administratieve "kommissaris" te staan voor een inbreuk op de verkeersregeling die hem verbiedt zich te voet op staat te bevinden. Daar staat een straf op van "veertien dagen kinemaverbod".

Overige productgegevens

Scenarist(en)
Franquin, André

Tekenaar(s)
Franquin, André

Productgroep
Stripboeken

In deze reeks

1. Robbedoes en Kwabbernoot

Mijn zoeklijst

Wij bieden je de mogelijkheid om op de hoogte gehouden te worden bij het verschijnen van nieuwe, of door je gezocht uitgaven. Je dient hiervoor ingelogd te zijn.

Klik hier om in te loggen of te registreren

 • Akim Stripspeciaalzaak

  Ulgersmaweg 14
  9731 BS Groningen

  +31 (0)50 - 549 96 98
  info@akim.nl

 • Openingstijden

  Do. 09:00 — 18:00
  Vr. 09:00 — 18:00
  Za. 10:00 — 17:00