Vrije vlucht collectie / Ster van zwart katoen, Een - Een ster van zwart katoen

Beschikbare exemplaren voor deze uitgave

Een ster van zwart katoen
Nieuw
Vrije vlucht collectie / Ster van zwart katoen, Een
Hardcover
€ 27,95

Inhoud

Philadelphia, 1776. Mrs Betsy wordt in zeven haasten opgetrommeld door de Amerikaanse onafhankelijkheidsstrijders om de allereerste vlag van de toekomstige Verenigde Staten te ontwerpen. Stiekem naait haar dienstmeid Angela Brown een geheim symbool in het vaandel waarmee ze een revolutionair eerbetoon brengt aan de zwarte gemeenschap.

Dover, 1944. Private Lincoln wordt met de dag neerslachtiger. Rassendiscriminatie en vechtpartijen zijn dagelijkse prik op de militaire basis waar hij is gelegerd. Tot hij een brief van zijn zus Johanna ontvangt. Tussen de bezittingen van hun overleden tante heeft ze de memoires teruggevonden van Angela Brown. Het is een persoonlijke en historische getuigenis van onschatbare waarde. Als haar verhaal waar is, dan moet de geschiedenis van de Verenigde Staten opnieuw geschreven worden.

Alleen, het Amerikaanse embleem is in de handen van de nazi's die het samen met ontelbare andere kunstschatten hebben geplunderd. Er wordt een ultrageheime operatie op het touw gezet om de vlag terug te halen. Lincoln tekent present...

Nieuw one-shot in de collectie Vrije Vlucht. Een groots epos over de rol van de zwarte gemeenschap in de Amerikaanse geschiedenis: van de onafhankelijkheidsstrijd tot WOII. Door twee absolute toppers: scenarist Yves Sente (De graaf van Skarbek, XIII, Blake & Mortimer, Thorgal, Janitor, ...) en tekenaar Steve Cuzor (O'Boys, Black Jack, Quintett, ...).

 

Recensie door Stefan Nieuwenhuis www.stefannnieuwenhuis.nl

Op geen enkele manier is Een ster van zwart katoen een doorsnee verhaal over oorlog. Niet alleen bestrijkt het drie generaties, waarmee het van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog tot de Tweede Wereldoorlog reikt, ook de twee invalshoeken zijn bijzonder: enerzijds de zwarte strijd voor gelijke burgerrechten en anderzijds het werk van de geallieerde Monuments, Fine Arts, and Archives-divisie, die ten tijde van WO II belast was met het opsporen en terugbrengen van gestolen erfgoed. In Een ster van zwart katoen draait het om het prototype van de Amerikaanse vlag, zoals wij die nu kennen, destijds nog voorzien van dertien sterren en dertien witte en rode banen.

Johanna Bolton is een zwarte studente geschiedenis, in 1944 nog een zeldzaamheid, die een dagboek erft van een verre voorouder. Deze Angela Brown leefde tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog en in het dagboek beschrijft ze nauwgezet de laatste dagen van die strijd en de oprichting van de Verenigde Staten aan het einde van de achttiende eeuw. Betsy Ross, Angela’s werkgeefster, wordt verzocht de eerste versie van de stars & stripes te ontwerpen. Angela ziet de witte sterren als een ontkenning van de zwarte aanwezigheid in het land en pleegt een daad van verzet door ook de gekleurde Amerikaan een plek te geven op de vlag: zij naait een zwarte ster onder een van de witte sterren. Wie de vlag en daarmee de geschiedenis letterlijk tegen het licht houdt, zal zien dat de zwarte gemeenschap vanaf het begin bij Amerika heeft gehoord.

De vlag wordt in de vrijheidsstrijd die volgt buit gemaakt en verdwijnt uit het zicht, om eeuwen later in nazi-Duitsland op te duiken in de inboedel van een rijke Joodse zakenman, van wie het doek tijdens de Kristallnacht wordt ontvreemd. Het is aan de MFAA-divisie om het terug te vinden.

Colin Bolton is de broer van Johanna en is in Engeland gelegerd als militair in een zwarte divisie. Hun werk speelt zich niet af aan het front, omdat de legerleiding geen vertrouwen heeft in hun zwarte militairen. Johanna’s geestdrift om de vlag terug te vinden, slaat over op Colin die met twee collega’s de missie aanvaardt om de vlag terug te halen.

Het wonderlijke van Een ster van zwart katoen is dat het verhaal ondanks de thematiek en vele lijnen en invalshoeken geen zware kost oplevert. De strijd voor zwarte burgerrechten en het racisme in het Amerikaanse leger is nog steeds actueel, waarmee het verhaal dichtbij de lezer blijft: het is bepaald geen achterhaald historisch gegeven. De zoektocht naar de eerste vlag, beladen met symboliek, spreekt enorm tot de verbeelding en geeft de zoektocht van Colin en zijn kameraden een spannende extra dosis heldenmoed.

Het verhaal is mooi uitgebeeld, met veel filmische vaart en karakter in de koppen. De beide tijden, eind achttiende eeuw en de jaren veertig, zijn mooi uitgebeeld en in stemmige kleuren gevat. Klein smetje zijn enkele gesprekken van de zwarte militairen waaruit het virulente racisme blijkt: het wordt erg expliciet, terwijl het racisme overal voelbaar is. Wat je overtuigend genoeg laat zien hoef je niet ook nog eens letterlijk te zeggen.

Een ster van zwart katoen verscheen in de Vrije Vlucht-reeks, een serie losstaande albums van steeds verschillende auteurs, die steeds beter wordt. Met de jaren is het een kwaliteitsstempel geworden: de Vrije Vlucht staat voor knappe verhalen, met diepgang en finesse die bovendien niet kijken op een pagina meer of minder. Een ster van zwart katoen is 176 pagina’s lang; gelukkig, wat goed is mag duren.

Overige productgegevens

Held
Ster van zwart katoen, Een

Reeks/Deel
Vrije vlucht collectie

Subreeksen/Deel
Ster van zwart katoen, Een

ISBN
9789031436118

Scenarist(en)
Sente, Yves

Tekenaar(s)
Cuzor, Steve

Genre(s)
Historisch, Oorlog

Uitgever
Dupuis

Productgroep
Stripboeken

Mijn zoeklijst

Wij bieden je de mogelijkheid om op de hoogte gehouden te worden bij het verschijnen van nieuwe, of door je gezocht uitgaven. Je dient hiervoor ingelogd te zijn.

Klik hier om in te loggen of te registreren

 • Akim Stripspeciaalzaak

  Ulgersmaweg 14
  9731 BS Groningen

  +31 (0)50 - 549 96 98
  info@akim.nl

 • Openingstijden

  Do. 09:00 — 18:00
  Vr. 09:00 — 18:00
  Za. 10:00 — 17:00