De Flintstones
27 november 2019 10:15

De Flintstones

Op dit moment ben ik bezig om merchandise van De Flintstones op de site te plaatsen. Omdat het voor mij jeugdsentiment is, wilde ik er toch iets meer over vertellen. In het najaar van 1960 verscheen de eerste aflevering op de tv. Er zouden er nog 165 volgen. Het was de eerste animatieserie op primetime in de televisiehistorie.

Toen was geluk heel gewoon

De serie is gebaseerd op de sitcom “The Honeymooners” uit de jaren 50. De populaire Nederlandse serie “Toen was geluk heel gewoon”, met Gerard Cox en Joke Bruys, is op dezelfde serie gebaseerd. Achteraf zijn er ook zeker overeenkomsten te noemen. Denk maar aan het karakter en de dikke buik van Jaap Kooiman (Fred Flintstone) en de slimheid en het irritante lachje van Simon Stokvis (buurman Barney Rubble). In Amerika werd de stem van Barney verzorgd door Mel Blanc, het beroemde stemmenwonder van de Looney Tunes.

Winston Cigarettes

Freds legendarische schreeuw “Jabba Dabba Doo” is gebaseerd op een reclame van Brylcreem ( een soort ouderwetse haargel). Sowieso speelde reclame een belangrijke rol in de serie, want ze werden gesponsord door Winston cigarettes. De reclame met een rokende Fred en Barney zou nu zeker niet meer kunnen.

Meet the Flintstones

Vanaf seizoen 3 werd de serie begonnen met de song “Meet the Flintsones”. Ook hier ging men niet over een nacht ijs, want de melodie vindt zijn oorsprong in Beethovens sonate nr.17. Een liedje dat net als “Jo met de banjo” dagenlang door je hoofd blijft spoken.
Qua originaliteit was de serie ongeëvenaard. De verplaatsing van de technische wondertjes uit de jaren naar de prehistorie leverde een aantal geweldige vondsten op: de snavel van een vogel als grammofoonnaald, de slurf van een mammoet als waterkraan, een stenen auto met voetaandrijving en ga zo maar door.

Wilma!

Voor mijzelf was het hoogtepunt het einde van elke aflevering. Fred gooide laat op de avond de kat naar buiten, die daarna snel door het raam terugsprong. Vervolgens onderging de hoofdpersoon hetzelfde lot. Hierna begon hij op de deur te bonzen en maakte met zijn “Wilma!!” heel Bedrock wakker. Ik heb nooit begrepen waarom hijzelf niet terugklom door het raam.

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00