De trouwe viervoeter
5 juni 2019 00:15

De trouwe viervoeter

De hond in het stripverhaal. Wie kent niet Bobbie uit Kuifje, Idéfix het hondje van Obelix, of voor de oudere lezer: Skip uit de kapitein Rob verhalen.

Lassie

Grof gezegd kun je onderscheid maken tussen twee soorten honden in stripland: de hoofdpersonen en de bijfiguren. De hond als hoofdpersoon wordt meestal neergezet als de ultieme held. De trouwe viervoeter die zijn baasje meermalen het leven redt. Bessy, Rintintin en Lassie zijn hier de bekendste voorbeelden van. Ikzelf ben hier niet zo kapot van. De karakters zijn  vlak en de verhaalplots meestal hetzelfde. De gagstrip Dommel is hierop een uitzondering. Een complexe humoristische geest, die tegengas geeft aan zijn baas Semafoor.

Rataplan

De tweede categorie is al een stuk leuker. Ook hier heb je oninteressante voorbeelden zoals Bobby en Skip, maar er zijn ook sterkere figuren. Wat te denken van de zwakzinnige Rataplan uit Lucky Luke, of Snoopy uit Peanuts. Personages die in ieder geval een lach op je gezicht weten te toveren. Bollie uit de strip van Roba kenmerkt zich door menselijke trekjes, maar ook door het typisch gedrag van een Cocker Spaniël. Ikzelf heb er een gehad en zijn gedrag en nukken kwamen sterk overeen met Bollie.

Tobias

Mijn voorkeur gaat uit naar drietal personages. 
 
• Harrie de hond van Joop Klepzeiker. Een hond die het tegenovergestelde is van zijn baas. Joop is een schlemielige Nerd en wekt de indruk de baas over zijn hond te zijn. In werkelijkheid redt Harrie hem uit enkele kritische situaties en leeft daarnaast zijn eigen leven.
• Odie de huisgenoot van Garfield. Een kwijlende randdebiel die het meest lijkt op zijn baasje John. Hij krijgt regelmatig een trap onder zijn hol van Garfield, maar toont als het er werkelijk op aankomt, toch zijn intelligentie. Een levend karakter dus.
• Tobias uit “Het hondenparadijs” van Suske en Wiske. Het hondje dat de hemel mist, omdat hij Wiske redt van de verdrinkingsdood. Hierna besluiten de helden een persoonlijke hemel te bouwen voor hem. Een tranentrekker voor meerdere generaties stripliefhebbers.
 
Natuurlijk heb ik hier meerdere honden vergeten en zullen lezers het met mijn voorkeur niet eens zijn, maar dat de hond in stripland een belangrijke rol speelt, blijft een feit.

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00