Donald Duck hoort op het toilet
24 februari 2021 00:15

Donald Duck hoort op het toilet

Van jongs af aan kwam bij ons de Donald Duck uiteindelijk op de wc terecht. Blijkbaar paste het kleinste kamertje perfect bij de sfeer die je nodig had om dit tijdschrift te lezen. Is het misschien zo dat een geschikte omgeving de leessfeer van een bepaald stripboek ten goede kan komen?

Hulpsinterklaas

Een makkelijk antwoord op deze vraag is om een direct verband te zoeken. Dan zou je Aquaman aan zee moeten lezen en Roel Dijkstra in de Rotterdamse kuip. Dat is niet het idee, denk ik. Het wordt anders wanneer je op een mistige decemberochtend  een rustig plekje in het bos zoekt en Paulus en de hulpsinterklaas openslaat. Zittend op een oude boomstronk kun je dan exact de wanhoop begrijpen van de Sint die verdwaald is en hulp nodig heeft van onze boskabouter. Misschien vind je zelfs een rustieke eik die met de woning van Paulus overeenkomt. Je voelt dan als het ware hoe de Sint zich naar binnen wurmt en op het veel te kleine stoeltje plaatsneemt. Het verhaal begint te leven.

Hocus Pas

Iets duurder is het om een reisje naar Ierland te boeken en daar in de overweldigende natuur Tom Poes vertellingen te lezen. Als je goed oplet zie je Heer Bommel in de oude schicht voorbij rijden, Wammes Waggel een hengeltje uitwerpen in een mysterieus vennetje en Hocus Pas snode plannen beramen op een eeuwenoude zwerfkei. Later kun je in een originele Ierse pub genieten van Folkmuziek en een goed glas Guinness. Ik krijg al bijna de neiging om een ticket te boeken.

Weerwolf

Anders wordt het wanneer je op een oude begraafplaats Weerwolf van Richard Corben gaat lezen. Uiteraard rond middernacht en onder begeleiding van een af en toe achter een wolk verdwijnende volle maan. Ik kan me zo voorstellen dat elk onverwacht geluidje je de stuipen op het lijf zal jagen en de uitdrukking ‘Het hazenpad kiezen’ een diepere betekenis gaat krijgen.
In de praktijk zal de gemiddelde striplezer niet verder komen dan Jan Jans op het strand lezen, maar het idee heeft wel wat. Voor je het weet is het de eerste aanzet tot het begrip ‘Real life comics’. Het zou maar zo kunnen.

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00