Een beetje de weg kwijt
26 februari 2020 00:45

Een beetje de weg kwijt

Een strip kent helden, bijfiguren en in sommige series randdebielen. Nou is dit misschien niet zo’n nette omschrijving, maar dat ze de weg kwijt zijn is geen discussie. Als rechtgeaarde strippofiel ben ik me natuurlijk gaan verdiepen in deze personages.

Diederik

Laten we eens een aantal de revue laten passeren. In de jaren 60 had Donald Duck een neef, Diederik genaamd. Een zielig figuur met een onwerkelijke grijns op zijn gezicht. Tegenwoordig zit hij in de categorie “vergeten personages”. Misschien niet helemaal zonder reden, want gestoord was hij zeker.

Guust

De Generaal van Peter de Smet is natuurlijk behoorlijk van het padje.(zoals trouwens vrijwel alle personages van deze grootmeester) Toch hoort hij niet echt thuis in dit verhaal, omdat hij als hoofdpersoon fungeert. Hetzelfde geldt voor Guust van Franquin. Nee, we moeten echt op zoek naar bijfiguren die als “idioot” een welkome aanvulling zijn voor de held. Na een kortlopende studie ben ik tot de volgende top 5 gekomen. Voor verbeteringen en aanbevelingen sta ik natuurlijk altijd open.

5. Rataplan uit Lucky Luke. Een volslagen onnozele hond die wel zijn best doet, maar de situatie continu verkeerd inschat.

4. Odie uit Garfield. Weer een hondenras, die echter nog een stapje verder gaat. Kwijlen is bij hem tot kunst verheven.

3. Averell Dalton. De langste van de 4 broers, maar zeker niet de slimste. Zijn leven is gericht op eten en gezelligheid.(Sowieso was Morris een kunstenaar in het creëren van “halvezolen” Lees zijn strips maar eens vanuit dit perspectief)

2. Van Zwollem uit Suske en Wiske. Komt voor het eerst voor in “Het sprekende testament” als kasteelheer met het Peter Pan syndroom. Hij waant zich een kleuter die de hele dag met kinderspeelgoed in de weer is. Door de liefdevolle verzorging van zijn dochter Anne-Marie een behoorlijk bevredigend leven lijkt me zo.

1 Marini uit Dirkjan. Op Martini uit “One flew over the cuckoo’s nest” gebaseerde stripfiguur die echt volslagen de weg kwijt is. Alle andere kandidaten verschrompelen tot prille beginners bij de prestaties van deze sjap. Met recht verdient hij de eretitel “Randdebiel des striplands”.

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00