Een Kuifje van 1 Miljoen
12 juni 2019 00:15

Een Kuifje van 1 Miljoen

Afgelopen week werd op een veiling in Amerika een tekening van Kuifje verkocht voor ongeveer 1 miljoen euro. Een behoorlijk bedrag voor een striptekening. Nou ging het hier wel om de originele tekening die gebruikt werd voor de voorkant van het allereerste Kuifje-album uit 1930: “Tintin au pays des Soviets”. Een unieke tekening die alleen maar in waarde zal stijgen.

Eric de Noorman

Al schrijvend schiet me nu iets te binnen. Wanneer ik een stripboek als belegging wil aanschaffen, waar moet ik dan op letten?
Ten eerste de populariteit van de reeks, Oude eerste drukken van Kuifje, of Suske en Wiske zullen hun waarde vrijwel zeker behouden. Van andere series is dit nog maar de vraag. Kijk maar eens naar de waardedaling bij items van Kapitein Rob en Eric de Noorman. Vroeger goud waard en nu amper te verkopen!

Rikki en Wiske

Ten Tweede de zeldzaamheid van het album. Een eerste druk van Rikki en Wiske in prachtige staat zal misschien meer dan € 10.000 opbrengen, terwijl een eerste druk van de Nerveuze Nerviërs hooguit € 150 zal doen.
Ten derde de staat van het album. Dit is het moelijkste punt. Verzamelaars zoeken delen in nieuwstaat, maar willen daar begrijpelijk genoeg niet de hoofdprijs voor betalen. Als gevolg hiervan schaffen ze exemplaren in mindere staat aan, die al snel tegenvallen. Goedkoop blijkt ook hier duurkoop te zijn. 

Kuifje in Tibet

Als vertegenwoordiger van een Stripwinkel met vele antiquarische uitgaven vind ik het volgende voorbeeld alleszeggend:
Op de website van Akim staan 3 eerste drukken van “Kuifje in Tibet”. Een voor € 89,95, een voor € 199,95 en een exemplaar van € 749,95. Wanneer je het leuk vindt om een eerste druk in bezit te krijgen in een redelijke staat, dan is die € 89,95 misschien iets voor je. Of deze aanschaf als belegging gezien moet worden valt echter te betwijfelen. Het deel van € 749,95 is in absolute nieuwstaat. Dat verklaart ook de hoge prijs, maar…… Een eerste druk in deze staat zal altijd gezocht blijven en daardoor gaat de waarde zeker stijgen. Als belegging dus een veel betere aanschaf dan de twee andere exemplaren. Aan u de keus!

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00