Hein de Kort
12 april 2022 00:15

Hein de Kort

In de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw bezocht ik elke donderdag de plaatselijke AH. Niet om boodschappen te doen, of gratis koffie te drinken, maar om de strippagina’s te lezen van de Nieuwe Revu. (De familie Doorzon, Joop Klepzeiker en natuurlijk Dirk en Desiree Tweekeerbellen.) Dat ik na het lezen het bewuste tijdschrift weer terugplaatste in het rek, zullen we maar als een jeugdzonde beschouwen.

Nieuwe Revu

Dirk en Desiree werd getekend door Hein de Kort. (het duurde trouwens meer dan een jaar voor ik er achter kwam dat Tweekeerbellen de achternaam was) Hij had bekendheid gekregen door zijn werk in het Parool en eerder in de Waarheid. Door de Nieuwe Revu kreeg hij landelijke aanzien, wat hem in 1992 de Stripschapsprijs opleverde.

Vuile lijn

De Kort staat bekend om zijn vlekkerige manier van tekenen. Je vraagt je soms af hoe het mogelijk is dat je uit zijn kladwerk de hoofdpersonen kunt herkennen. Ergens in een artikel wordt zijn stijl de vuile lijn genoemd. Dit in tegenstelling natuurlijk tot de klare lijn van tekenaars als Herge en Joost Swarte.

Randdebiel

Wat mij het meest aanspreekt zijn de spectaculaire gezichtsuitdrukkingen. Iemand die depressief is ziet het ook echt niet meer zitten en voor de plaatselijke randdebiel rest alleen nog een gesloten afdeling. Zelfs een toevallig passerend hondje kijkt alsof hij standaard het Wilhelmus achterstevoren blaft.

Dirk

Mijn grote held is natuurlijk Dirk. Een klein iel mannetje met een chronisch drankprobleem. Hij heeft een dragonder van een wijf, maar schijnt er niet onder te lijden. Ondanks zijn beperkte lengte maakt hij iedereen belachelijk en neemt een prominente plaats in de kroeggemeenschap in. Aan zijn hele gedrag kun je zien dat hij ondanks meerdere lichamelijke en psychische problemen, op de lagere school nooit gepest is.

Cartoon

Tegenwoordig lees ik de Nieuwe Revu niet meer. (vooral om dat Joop Klepzeiker ter ziele is) Hein de Kort volg ik nog dagelijks in het Parool en via internet. Hier maakt hij cartoons die aansluiten bij grote en kleine problemen van alle dag. Wat betreft de kwaliteit en humor geldt hiervoor maar één classificatie: geniaal!

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00