Herlezen en nog eens lezen
12 december 2023 00:15

Herlezen en nog eens lezen

Sommige stripboeken lees ik wel 20 keer, terwijl andere nooit verder komen dan 1. Wanneer een album onder de categorie bagger valt, is de verklaring duidelijk. Maar hoe zit het bij top albums?

Het album dat ik met afstand het vaakst heb gelezen is Asterix en het 1ste legioen. De strip heeft zelfs jaren onder mijn salontafel gelegen, zodat ik het op elk moment weer kon bekijken. Waar komt die fascinatie vandaan?

Kwaliteit

Ten eerste de ongeëvenaarde humor. Steeds weer vind je nieuwe dingen die je voor die tijd gemist heb. Dan de tekeningen, Uderzo weet de gezichtsuitdrukkingen van de helden op een dusdanige manier uit te werken, dat je er naar blijft kijken. Niet voor niets is dit album gekozen tot het op een na beste stripboek van de 20ste eeuw. De eerste reden is dus kwaliteit.

Nostalgie

In mijn jeugd was ik gek van Sjors en Sjimmie, Suske en Wiske en diverse classics. Als ik een van die oude albums ter hand neem, stromen ze vaak niet over van kwaliteit. Het gaat meer om herkenning, of een soort aha-moment. Je ziet opeens dingen die je terugvoeren naar een andere tijd. De tweede reden is nostalgie.

Massa

Op mijn stripkamer staan een paar honderd albums van mijn favoriete gagstrips. Calvin en Hobbes, Andy Capp, Garfield en Peanuts. Door het gigantische aantal gags kan ik ze lang niet allemaal onthouden. Dit zorgt ervoor dat bij herlezen het bijna een nieuw album lijkt. Je moet ze alleen niet te vaak achter elkaar lezen. De derde reden is massa.

Emotie

U kent vast wel het gevoel dat een bepaalde film bij je oproept. Je blijft een traantje wegpinken bij het eind van Pretty Woman en tilt zelf mee als Jack Nicholson probeert de wastafel in One flew over the cuckoo’s nest op te tillen. Hetzelfde effect vindt onbewust plaats bij het herlezen van stripalbums. De vierde reden is dus emotie.

De laatste reden is wat lastiger te beschrijven. Eigenlijk weet je niet waarom je dat specifieke album steeds weer pakt. Je doet het gewoon. Het is een soort onduidelijke drang. Laten we het er maar op houden dat alleen de echte stripnerds dit begrijpen. De vijfde reden is de gevaarlijke ziekte: stripofiliteit. 

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00