Herman Gerards… recensie Lugosi van Koren Shadmi
31 maart 2023 00:15

Herman Gerards… recensie Lugosi van Koren Shadmi

Naast stripboeken heeft Herman als hobby het verzamelen van oude horrorfilms. Hij is dan ook zeer benieuwd naar de Graphic Novel van Koren Shadmi over Bela Lugosi; de enige echte graaf Dracula.

Lugosi is een biografie over het leven van de Hongaar Belá Blaskó die later met zijn artiestennaam Bela Lugosi wereldberoemd werd. Voor hij naar de VS emigreerde speelde Lugosi in Boedapest met veel succes in stukken van Shakespeare. In 1931 kreeg hij het Amerikaans staatsburgerschap. 

Aanvankelijk kende Lugosi, ondanks vele pogingen, in de VS weinig succes. Door zijn rol in Dracula veranderde dat. Uiteindelijk werd hij zo beroemd, dat hij zelfs meer fanmail van vrouwen kreeg dan de geliefde Clark Gable.

Door het verschijnen van Frankenstein met Boris Karloff in de hoofdrol, kwam zijn populariteit onder druk te staan. Er ontstond een intense rivaliteit tussen de 2 sterren, die vreemd genoeg wel uitmondde in enkele zeer succesvolle gezamenlijke films.

De exorbitante levensstijl van Lugosi en zijn contacten met vele vrouwen, zorgde ervoor dat hij regelmatig in financiële problemen kwam. Zijn naïviteit naar filmproducenten was hier ook debet aan. Dit in combinatie met extreem drank en drugsgebruik was er de oorzaak van dat de filmheld berooid aan zijn eind kwam. De steun van enkele vrienden voorkwam dat hij niet helemaal aan lager wal raakte.

De opbouw van het boek vindt Herman bovengemiddeld. De combinatie van een opname in een kliniek, met flashbacks en visioenen trekt dit boek boven het maaiveld uit. Vooral omdat deze combinatie, zoals zo vaak, dit keer geen irritatie opwekt

De tekenstijl van Shadmi past perfect bij het sinistere uiterlijk van Lugosi. Volgens een andere recensie wordt zijn stijl evocatief, oftewel beeldend suggestief genoemd en dat kan Herman (ondanks dat hij het woord eerst moest opzoeken) zeker onderschrijven. Liefhebbers van het horrorgenre raadt hij zeer aan om dit boek te lezen. Zo leer je niet alleen de persoon Bela Lugosi kennen, maar ook zijn betekenis voor de populariteit van de Vampierfilms. Want laten we eerlijk zijn, Bela Lugosi speelde graaf Dracula niet, hij was graaf Dracula.

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00