Het bos in het stripverhaal
17 maart 2021 00:15

Het bos in het stripverhaal

In een vorige blog beschreef ik het bezoek van Sinterklaas aan Paulus de Boskabouter. De goedheiligman verdwaalt en wordt geholpen door onze kleine stripheld. De sfeer wordt bepaald door kou, mist en de kille bladerloze bomen. Welke rol speelt een bos eigenlijk in een stripverhaal.

Het Donkere Bomen Bos

Bij Paulus de Boskabouter is de functie duidelijk, want als hij in de Jordaan had gewoond, had hij wel Paulus de Stadskabouter geheten. In de verhalen van Tom Poes is het bos belangrijk voor de mystieke sfeer van de verhalen. Achter Bommelstein ligt het Donkere Bomen Bos. Hier leven dwergen, tovenaars, heksen en Wammes Waggel functioneert als veerman op het meer. Marten Toonder probeert in te spelen op het ongemakkelijke gevoel dat veel mensen krijgen als ze alleen een bos inlopen. De dreiging van verdwalen, de vreemde stilte die door onbekende geluiden verstoord wordt en het rare idee dat er achter elke boom een vreemdeling kan staan. Hoe komt het dat men zo reageert op een bos?

7-Mijlslaarzen

Waarschijnlijk spelen oude verhalen en legendes hierbij een belangrijke rol. Mensen vertelden elkaar in overleveringen over heksen die huizen van snoepgoed hadden en kleine kinderen aten, reuzen met 7-mijlslaarzen en een jonge vrouw die bij dwergen ging leven. Al deze sprookjes speelden zich af in het bos. Nou is dat ook wel een beetje logisch, omdat in oude tijden er natuurlijk veel meer wouden waren dan tegenwoordig. Laten we hopen dat in de toekomst de bossen niet zelf tot legendes gaan behoren.

Everzwijnen 

In fantasystrips spelen bossen gezien de vele heksen en tovenaars natuurlijk een belangrijke rol. Hetzelfde geldt voor Tarzan. Zonder het oerwoud en zijn bewoners zou deze held maar een zielig figuur zijn. De meest essentiële functie heeft het in Asterix: er lopen Romeinse patrouiljes rond, Panomarix kan er maretak snijden en het zorgt voor voedsel voor de dorpsbewoners. Gezien de vraatzucht van Obelix ben ik wel bang dat de everzwijnenstand onder druk staat. Je moet er toch niet aan denken dat onze held ooit tot veganistische maaltijden gedwongen wordt.

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00