29 april 2020 00:45

Het jeugdboek als stripverhaal.

Toen ik onlangs mijn stripcollectie voor de zoveelste keer op orde probeerde te brengen, kwam ik Pietje Bell van Dick Matena tegen. Een naar mijn mening zwakke poging om van een legendarisch jeugdboek een stripboek te maken. Nou moet wel gezegd worden dat Matena in ieder geval een poging heeft gedaan. Hij tekende Dik Trom, Kruimeltje en zelfs een deel van de Kameleon. Wat die laatste betreft vind ik het jammer dat het bij een deel is gebleven. De Kameleon lijkt me uitermate geschikt om een langlopende stripserie van te maken.

Bob Evers

Bij de serie Bob Evers van Willy van der Heide is al een betere poging gedaan. Al stopt de serie in 2010 met het 5e deel. De vraag dringt zich dan ook meteen op, of er prachtige jeugdboeken, of series, smachtend liggen te wachten om verstript te worden. Naar mijn mening wel. Daarom een kleine top 5 van jeugdboeken waarvan ik vind dat het een meerwaarde zou zijn voor de stripwereld.

5 Reis door de nacht van Anne de Vries.

Anne de Vries vertelt de avonturen van Jan de Boer tijdens de tweede wereldoorlog in 4 spannende delen. Zijn beeldende manier van vertellen past uitstekend bij een stripverhaal.

4 Ciske de rat van Piet Bakker.

Meerdere keren met veel succes verfilmd, maar waarom niet als stripverhaal? De trilogie bevat alle facetten die een van een goed stripboek verwacht worden.

3 Alle boeken van Thea Beckman.

De historische inhoud van haar boeken zou een langlopende avonturenreeks mogelijk maken. De bekendste is natuurlijk Kruistocht in spijkerbroek, maar Hasse Simonsdochter en Geef me de ruimte doen daar zeker niet voor onder.

2 De 7 delen van Harry Potter.

Hier snap ik helemaal niets van. Dit moet toch haast met rechten te maken hebben. De fantasy met tovenaars, elfen, en vele bijzondere wezens, staat garant voor succes.

1 Alle jeugdboeken van Roald Dahl.

De Grote vriendelijke reus, Sjakie en de chocoladefabriek, de Griezels en vooral Matilda. Ik ben door mijn leeftijd misschien iets bevooroordeeld, maar als deze strips ooit uitkomen, ga ik ze meteen kopen. Mits natuurlijk getekend door Swolfs, want er moet wel een beetje kwaliteit aanwezig zijn.

 • Akim Stripspeciaalzaak

  Ulgersmaweg 14
  9731 BS Groningen

  +31 (0)50 - 549 96 98
  info@akim.nl

 • Openingstijden

  Do. 09:00 — 18:00
  Vr. 09:00 — 18:00
  Za. 10:00 — 17:00