Hipper dan hip…..Hip Comics
21 november 2023 00:15

Hipper dan hip…..Hip Comics

Opeens ligt er weer een stapel stripgeschiedenis op je tafel, de eerste Nederlandse uitgaves van de geliefde Marvelhelden. Laat u meevoeren naar het Hollandse begin van deze populaire series.

Spinne-Man

In 1966 verscheen het eerste deel uit de serie Hip-Comics: Spinne-Man contra de spinnijdige schorpioen. Opvallend is natuurlijk de aan ons land aangepaste naam van Spider- Man. De naam Spinne-Man was standaard tot 1977, waarna pas de Amerikaanse titel Spider-Man werd gebruikt.

Rauwe Bonk

De eerste delen uit de Hip-Comics reeks waren afwisselend afleveringen van Spinne-Man en de Vier Verdedigers. Vanaf deel 23 werden andere Marvel-helden geïntroduceerd. Ook hier werden de namen aangepast aan de Nederlandse markt. Enkele voorbeelden:
 
The Fantastic Four werden de Vier Verdedigers
The Avengers werden De Wrekers, of De Vergelders
The Hulk werd Rauwe Bonk genoemd
Iron Man werd, uiteraard, veranderd in Ijzerman
 
In beginsel volgde de serie de Amerikaanse reeks. Pas later verschenen meer willekeurige afleveringen. Voor een goed begrip van de originele Spider-Man serie is het dan ook een geweldige optie om deze Nederlandse serie aan te schaffen. (al wordt voor sommige delen in zeer goede staat behoorlijk veel geld gevraagd)

Ijzerman

De Hip Comics/Classics gaan door tot 1971. Daarna krijgen de helden hun eigen serie. Sommige classics-reeksen, zoals de onoverwinnelijke Ijzerman, bestaan slechts uit 1 deel. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de overgang naar de Amerikaanse namen.

Zwarte Panter

Voor jonge Marvel verzamelaars is de originele Nederlandse serie vaak onbekend terrein. Tijdens beurzen merkte ik dat de meesten totaal niet op de hoogte waren van het bestaan ervan. Misschien een optie om dit onbekende terrein eens te gaan verkennen. Dat sommige hier al aan begonnen zijn, zie je bijvoorbeeld aan deel 14: De zwarte Panter. Het gigantische filmsucces heeft ervoor gezorgd dat een exemplaar in zeer goede staat al tussen 75 en 100 euro oplevert.

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00