Ik ben ze kwijt
16 mei 2023 00:15

Ik ben ze kwijt

Afgelopen zondag op een rommelmarkt in Zuidlaren vond ik een trading-card van Batman uit de jaren 60. Via een aha-moment werd ik onmiddellijk teruggevoerd naar de lagere school en besloot ik de serie weer eens op mijn gemak te bekijken. Na een dik uur zoeken kwam ik echter tot een verbijsterende conclusie: ze waren nergens te vinden.

Legpuzzel

Als ik me goed herinner, verschenen de Batmanplaatjes voor het eerst in 1966. Het begon met een serie met foto’s uit de tv-serie. Op de achterkant stond een gedeelte van een grotere foto, die je als een soort legpuzzel aan elkaar kon leggen. Van deze serie heb ik er niet zoveel in mijn bezit.(gehad?)

Kraskaart

Het echte verzamelen begon met de zogenaamde Riddler-serie. Op de voorkant wederom afbeeldingen uit de serie met Adam West en Burt Ward, maar op de achterkant stond het leukste. Er werd een vraag gesteld door de Raadselman en door een laagje was weg te krassen, verscheen het antwoord. Jazeker, een heuse kraskaart uit de woelige jaren 60. Deze serie van 38 stuks heb ik naar mijn weten compleet en ik zal mijn stripkamer net zolang uitmesten tot ik ze gevonden heb.

Comics

De derde Nederlandse serie was het minst populair, alhoewel de uitvoering het dichtst bij de comicversie kwam. Op de voorkant een getekende afbeelding uit een van de albums en op de achterkant een verhaaltje in het Nederlands. Van deze serie van 55 is ook een Engelse versie verschenen. Uit deze serie heb ik er een tiental, die hoogstwaarschijnlijk vlakbij de andere plaatjes liggen.

Ruilhandel

Het verzamelen van de Riddlerplaatjes was een grote gebeurtenis op het schoolplein. Voor het eerst had de verzamelwoede zijn entree gemaakt. Iedereen wilde de serie compleet hebben en er vond dan ook een fanatieke ruilhandel plaats. Het was zelfs zo dat de hoeveelheid dubbelen een soort statussymbool werd.(vooral van die dikke John Kl….. die de serie het eerst compleet had en maar liep te paraderen met zijn vette pak dubbelen)

Misschien dat het vinden van dat ene kaartje in Zuidlaren toch een klein voordeel heeft. Mezelf kennende ga ik net zo lang graven op mijn stripkamer, tot ik de bewuste kaartjes heb gevonden. Meteen een goede aanleiding om eindelijk de rotzooi eens netjes op te ruimen. 

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00