Ik wil graag …… zijn.
6 juni 2023 00:15

Ik wil graag …… zijn.

In mijn jeugd wilde een stoere jongen op het schoolplein graag Batman, of Tarzan zijn.Een generatie later zag ik kinderen rondlopen als Pikachu, of Super Mario Bros. Voor welke held zou de jeugd van tegenwoordig warmlopen?

Enzo Knol

Voordat we hier een zinnig antwoord op kunnen geven, moet eerst de vraag gesteld worden wie voor deze heldenrol in aanmerking komt. Om verwarring te voorkomen laat ik bijvoorbeeld influencers als Sophie van Oostenbrugge en Enzo Knol buiten beschouwing. Ik beperk me tot superhelden en filmsterren, omdat die over vrijwel alle generaties beschikbaar waren. (gezien de aard van deze blogs besteed ik geen aandacht aan sporthelden en popsterren)

Fred Flintstone

In mijn tijd had je 2 Tv-zenders, kocht je 1 keer in de 2 maanden een Comic en ging je met een beetje mazzel 1 keer per jaar naar de bioscoop. Het aantal helden waarmee je je kon identificeren was dus zeer beperkt. Logisch dat Kareltje voor Batman koos, Dirk voor Tarzan en Menno buiten de boot viel door zijn keus voor Fred Flintstone.

Pokemon

In de jaren erna begon het aanbod snel te stijgen. Het aantal Tv-zenders vloog de pan uit, door de verbeterde economische situatie kocht de jeugd veel meer strips en bioscoopbezoek werd eerder normaal dan uitzondering. Het aantal mogelijke helden werd dusdanig groot, dat een keus voor 1 moeilijk werd. Tijdens rages zoals bijvoorbeeld Pokemon zag je wel dat kinderen idolaat waren van bepaalde hoofdpersonen. (dat verklaart mijn buurmeisje in haar Pikachu-kostuum)

Internet

Met de komst van internet en de vele streamingdiensten is het aanbod tegenwoordig overweldigend. Een kind ziet door de bomen het bos niet meer en verzuipt in een almaar groeiend moeras van films en series. Wat de een geweldig vindt, weet de ander het bestaan niet van. De vraag wie voor de heldenrol in aanmerking komt, is dus niet te beantwoorden. 

Of dit een goede of slechte ontwikkeling is, kan ik in deze korte blog niet beantwoorden. Mijn gevoel zegt dat het niet goed is, maar ik kom ook uit de prehistorie. Ik vind dat het aanbod veel te groot is en alles waar het woordje ‘te’ voor staat is bedenkelijk. (met uitzondering misschien van Tequila) 

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00