Ik wilde Batman zijn
10 februari 2021 00:15

Ik wilde Batman zijn

Als kind was ik behoorlijk onder de indruk van Batman. Dat kwam deels door de tv-serie en deels door de stripboeken die ik gekocht had. Ik wilde ook een stoere cape en zo’n snelle auto hebben. Dat het uiteindelijk zover ging dat ik carnaval ging vieren met een batmanpak aan zullen we hier maar niet verder bespreken, maar met welk stripfiguur zou jij je identificeren? 

Willem Holleeder

Ik denk dat Willem Holleeder vroeger niet onder de indruk was van Donald Duck. Misschien zou Boris Boef een kans maken, maar ik denk eerder aan Crimson. Een slimme crimineel, die een stuk vriendelijker overkomt dan hij in werkelijkheid is. Ik kan me sowieso niet voorstellen dat iemand zich identificeert met Donald Duck. Hij is gewoon niet spannend genoeg, net zoals Kuifje en Suske en Wiske. De bijfiguren zijn vele malen interessanter, omdat ze dingen doen die dom zijn, stiekem en meestal niet mogen en wat wil een kind nou nog meer.

Abdallah

Een verlegen jongetje wil geen Kuifje zijn, maar Abdallah uit Het zwarte goud. Lekker stomme grappen uithalen, waar de hoofdpersonen last van hebben. Of Jerom die vreselijk sterk is en alle problemen oplost. Met zo’n saai figuur als Suske kan hij helemaal niets beginnen.
Voor meisjes is er Catwoman met al haar superkrachten, of Elsje die zich afzet tegen alles wat met school te maken heeft. Ik zie geen enkele reden dat ze zich vergelijkt met Jans of Charlotte Kiekeboe (Het is trouwens opvallend hoe weinig stripfiguren er zijn waar een meisje zich überhaupt mee kan identificeren).

Tatjana Simic

Het kernpunt is dat een bijfiguur vaak vele malen interessanter is dan de hoofdpersoon. Zo zou Tatjana Simic waarschijnlijk Truus uit de Generaal leuk gevonden hebben en Peter R. de Vries Jansen en Janssen. Mijn zusje vond vroeger madam Mikmak geweldig. Niet omdat ze zo knap was, maar omdat ze kon toveren. Ik las ergens in een artikel dat Angela de Jong, de bekende televisierecensent, werd vergeleken met Eucalypta. Of dat kwam omdat zij zo goed kon toveren, waag ik echter te betwijfelen.

 

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00