In memoriam Francisco Ibáñez
18 juli 2023 00:15

In memoriam Francisco Ibáñez

Op 15 juli overleed de Spaanse stripkunstenaar Francisco Ibáñez. In Nederland is hij vooral bekend van de geniale humoristische strip Paling en Ko, de stuntelige geheim agenten in dienst van T.I.A.

T.I.A.
Paling en Ko werken eerst als privé- detectives. Als het bureau te weinig opdrachten krijgt, besluiten ze de solliciteren naar een leidinggevende functie bij T.I.A. (een parodie op de CIA). Ze worden beide aangenomen, maar Ko krijgt de leidinggevende functie. Vanaf dat moment wordt hij steevast door Paling met chef en U aangesproken.

WK-voetbal
Ibáñez begint met Paling en Ko, Mortadelo y Filemón in het Spaans, al in 1958. In Spanje verschijnen uiteindelijk meer dan 200 albums. In Nederland begint de serie in 1971. Door vertaal- en distributieproblemen komt men niet verder dan 93 albums. Vreemd genoeg schijnt de uitschakeling op WK-voetbaltoernooien er ook debet aan te zijn. Na 2006 is er geen album meer in het Nederlands verschenen.

Tom Tiger
Naast Paling en Ko, maakt Ibáñez ook strips als Het edele drietal en Tom Tiger + Co. Wat deze laatste strip betreft is en vooral in de jaren 60 veel ophef ontstaan. De strip zou een kopie zijn van Guust Flater, met als enige verschil dat hij in een Robbedoespakje loopt. Ibáñez gaat zelfs zover dat hij enkele gags van Franquin letterlijk overneemt. Door het dictatoriale regime van Franco komt hij er uiteindelijk mee weg.

Prijzen
Van Paling en Ko werden wereldwijd meer dan 30 miljoen exemplaren verkocht. Een immens aantal voor een stripalbum. Francisco Ibáñez werd voor zijn werk geëerd met prijzen als De Salón del Cómic de Barcelona en de Premios Notario del Humor van de universiteit van Alicante.

Met het overlijden van Francisco Ibáñez is een van de laatste grootmeesters van de gouden era van het stripverhaal heengegaan. De humor en originaliteit spat van zijn albums af. Hij werd 87 jaar en zijn herinnering zal met een grote glimlach gepaard gaan.

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00