Kerstmis 1965
23 december 2020 00:15

Kerstmis 1965

Zoals het een oude l.. van 62 betaamt zwerven zijn gedachten tijdens deze sombere Coronakerst regelmatig naar het verleden. ‘Toen was alles beter’, schreeuwt de gemiddelde babyboomer, maar die mening deel ik niet helemaal. Natuurlijk we hadden het in Limburg niet slecht in de jaren 60, maar de mijnen kenden ook een hoop nadelen. Laat ik niet te negatief zijn en me beperken tot de opmerking dat als de wind verkeerd stond, de sneeuw eerder zwart dan wit was.

Sjors en Sjimmie

Ik zat in de tweede klas van de lagere school bij meester Peters. Een vriendelijke man die een er een bijzonder beloningssysteem op nahield. Links voor in de klas stond een tafeltje tegen de muur aan. Wanneer je als leerling een goede prestatie leverde, mocht je gedurende 15 minuten aan dat tafeltje plaatsnemen. Nou en, zult u als kritische lezer terecht opmerken, maar die tafel lag helemaal vol met stripboeken. Wat ik me herinnerde lag er een grote stapel stukgelezen Sjors en Sjimmies, De man van staal, Billie Turf en een stapel Suskes en Wiskes.

In wonderland

Mijn interesse ging vooral uit naar de Sjors en Sjimmies. Ik had er op dat moment 1 in bezit, als Journalisten, en kon hier de oudere delen lezen: De baanbrekers met een soort formule-1 auto, De zwarte ridder, met een historische figuur die tot leven kwam en het mooiste verhaal: Sjors en Sjimmie in wonderland. Achteraf gezien is het begrijpelijk dat ik deze titels geweldig vond, omdat bij 2 van de 3 het scenario geschreven werd door Toon Kortooms. Catawiki meldt hier andere schrijvers, maar ze kunnen natuurlijk niet alles weten…( bij de zwarte ridder maken ze er wel melding van) 

De Pintoplaneet

Door deze meester Peters werd mijn interesse voor strips natuurlijk nog meer aangewakkerd. Ik was al lid van de Sjors en had voor Sinterklaas het nieuwste album De Pintoplaneet gevraagd. Helaas verblijde de Sint me dit keer met een boekje van Pietje Bell, ook leuk natuurlijk, maar toch.
Op eerste kerstdag lag er naast mijn bord een pakje. De kerstman had ingegrepen en mij alsnog De Pintoplaneet cadeau gedaan. Sjors en Sjimmie zaten in een kermisattractie, werden de ruimte in geslingerd en kwamen op een ander planeet terecht. In de fantasie van een kind een fantastische gebeurtenis natuurlijk.

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00