Khing Thé 90 jaar
12 september 2023 00:15

Khing Thé 90 jaar

Natuurlijk is de naam van deze fabelachtige illustrator Thé  Tjong-Khing, maar door het programma Voor een briefkaart op de eerste rang zal hij voor mij altijd meneer Thé blijven heten.

Triinnggg

In mijn herinnering won Thé zoveel afleveringen van dit legendarische filmprogramma, dat er uiteindelijk een maximum aan het aantal werd gesteld. Gezien de filmkennis van deze man een zeer verstandige beslissing. ( Voor niet ingewijden misschien een idee om eens te kijken naar de parodie van Frans Halsema en Gerard Cox: 
Welke film……
Tringgggg 
Meneer Thé?
- Some like it hot?
Dat is juist geantwoord)

Arman en Ilva

Thé begon zijn carrière als striptekenaar. Zijn fascinatie voor de Tarzanstrip is hier waarschijnlijk debet aan. Arman en Ilva is zijn bekendste uitgave. Later legde hij zich meer toe op het illustreren van kinderboeken. Zijn werk voor Miep Diekman, Guus Kuijer en Els Pelgrom bracht hem landelijke bekendheid.

Max Velthuijs

Zoals het een topkunstenaar in Nederland betaamt, won hij diverse prijzen, waaronder 3 keer een gouden penseel. Door de financiële bijdrage van 60.000 euro denk ik dat hij met de Max Velthuijs prijs het meest ingenomen was.

Thesinge

In 2018 had ik het voorrecht om Khing Thé in het Groningse plaatsje Thesinge te ontmoeten. Hier werd samen met Peter van Dongen een tentoonstelling georganiseerd van zijn werk. Tijdens een gesprek met hem was ik verbaasd over de lichamelijke gesteldheid van de man. (toen 85 jaar) Hij was fit en slank van lijf en leden. Naar het schijnt verorbert hij 2 warme maaltijden per dag, maar op zijn lichaamsbouw heeft dat geen enkel effect. Misschien moet ik hem maar eens vragen wat zijn geheim is.
 
Wij, de medewerkers van stripwinkel Akim, wensen meneer Thé nog vele jaren in gezondheid toe en hopen dat hij nog een keer zal terugkeren naar zijn oude liefde, het stripverhaal. De avonturen van Tarzan zou een mooie afsluiting zijn.

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00