Kid Colt
30 mei 2023 00:15

Kid Colt

Superhelden zoals The Fantastic Four, Spider-Man en The Hulk starten in Nederland allemaal in de jaren 60 van de vorige eeuw. Toch was de jeugd uit die tijd er amper in geïnteresseerd; zij hadden andere helden. Een korte terugblik.

Classics

De interesse van mijn generatie in de jaren 60 werd hoofdzakelijk bepaald door de televisie. De invloed van dit medium was zo groot, dat populaire TV-series ook mede het leesgedrag van de jeugd bepaalden. Classics Nederland, onder andere, speelde hier handig op in.

Bonanza

Samen met mijn vriendjes keken we uit naar nieuwe uitzendingen van Bonanza, Gunsmoke en Maverick. Het is dan ook geen verrassing dat Classicsreeksen met dezelfde helden als warme broodjes over de toonbank gingen. Wie wilde nou niet de avonturen beleven van Hoss Cartwrtight, Matt Dillon, of Festus Hagen?

Spaghetti-Westerns

De populariteit van Westerns was sowieso erg hoog. In de bioscoop verschenen klassiekers als The Good, the Bad and the Ugly en Once upon a time in the west. Het was de gouden periode van de Spaghetti-westerns.

Kid Colt

Mijn persoonlijke revolverheld was Kid Colt uit de serie Sheriff Classics. Liefst 75 van de 250 delen zijn aan hem gewiid. Na een klein onderzoekje ontdekte ik wat deze held betreft een aantal bijzondere feiten. De afstand tot eerder genoemde superhelden bleek helemaal niet zo groot te zijn.

Marvel

Kid Colt verscheen voor het eerst in 1948 in Kid Colt: Hero of the West. De uitgever was Timely Comics. Op zich niet zo interessant, ware het niet dat Timely Comics een directe voorloper is van Marvel. De strip bleef bestaan tot 1979, waarna Kid Colt nog af en toe een gastrol speelde in de superheldenreeksen van Marvel. Kid Colt een van de eerste echte superhelden van Marvel…. Zelfs een stripofiel als ik komt nog regelmatig voor verrassingen te staan.

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00