Kuifje en de Thermozéro
11 juli 2023 00:15

Kuifje en de Thermozéro

Naast Kuifje en de Alfa-kunst, het verhaal waar Herge aan werkte voor zijn overlijden, bestaat er nog een onafgemaakt Kuifje-verhaal. Het mysterieuze Kuifje en de Thermozéro.

Verschrikkelijke sneeuwman

Tijdens het afronden van Cokes in voorraad is Herge al aan het brainstormen over een nieuw Kuifje-verhaal. Ondanks gedachtenspinsels over een verschrikkelijke sneeuwman in Tibet, besluit hij een spionageverhaal te maken. Door omstandigheden parkeert hij het idee en rondt in 1959 Kuifje in Tibet af.

Burn-out

Tijdens de laatste loodjes voor dit album raakt Herge in een burn-out. Hij kan geen nieuw verhaal verzinnen en keert terug naar zijn eerdere idee van het spionageverhaal. Hij maakt een aantal aantekeningen en schetsen, maar komt niet echt verder. Uiteindelijk besluit hij aan Greg, de bedenker van Olivier Blunder, te vragen om van zijn ideeën een goed lopend scenario te maken. 

273 onder nul

Greg bedenkt een verhaal waarin Kuifje na een ongeluk in bezit komt van een mysterieus object. Een verongelukte Duitser heeft een levensgevaarlijke substantie, kouder dan -273 K, verpakt in een spuitbus stiekem in Kuifjes jas gestopt. Wanneer de substantie niet correct behandeld wordt, vindt er een explosie plaats die wereldwijd alle luchtmoleculen in brand zet.

Serafijn Lampion

Herge begint aan het album, maar geeft na 8 pagina’s de pijp aan Maarten. Hij heeft er moeite mee om te werken aan een scenario, dat hij niet zelf uitgewerkt heeft. Insiders zeggen dat het ook te maken heeft met het verschijnen van de figuur Serafijn Lampion, die volgens Herge niet in het verhaal past. Gelukkig is zijn burn-out ten einde en vindt hij de inspiratie om het prachtige album: De Juwelen van Bianca Castafiore te maken. Kuifje en de Thermozéro verdwijnt naar de vergetelheid.

Vanaf 2017 doet uitgeverij Casterman serieuze pogingen om het verhaal alsnog uit te geven. De originele pagina’s bestaan nog en het scenario is volledig uitgewerkt. Helaas hebben de erven van Herge tot op heden (voor zover ik weet) geen toestemming gegeven. Wel verscheen er in een oplage van 150 in 2019 een illegale Franse uitgave. Ondanks de matige uitwerking een gewild object bij verzamelaars.

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00