Lodewijk
1 augustus 2023 00:15

Lodewijk

Bij de naam Peter de Smet denkt elke stripliefhebber onmiddellijk aan de Generaal. Een wat kleinere groep geniet van Joris PK, of Viva Zapapa. Mijn voorkeur gaat uit naar Lodewijk, misschien wel de beste onbekende gagstrip van Nederland.

Panorama

Vanaf 1986 tot 1990 verschijnt er elke week een gag van Lodewijk in de Panorama. In andere tijdschriften, of stripbladen, komt de strip niet voor. Misschien ligt hier de oorzaak van de onbekendheid bij het grote publiek. De boekuitgaves beperken zich tot 2 delen en een gekartonneerde bundeling.

Potloodventer

Lodewijk is het type klaploper en lapszwans. Hij zit al eeuwig bij de soos en vult zijn dagen met slapen en zuipen. Zijn hobby’s zijn op zijn zachts gezegd bijzonder te noemen. Naast zijn kroegverslaving vult hij zijn vrije tijd met potloodventerij en de zorg voor zijn sekspop. Dit tot ergernis van zijn cynische echtgenote.

Toch kent hij enige hoogtepunten in zijn leven. Zo besluit de eigenaar van zijn stamcafé hem een eigen tap te gunnen, die zelfs keurig met een naamplaatje bij zijn vaste kruk gemonteerd wordt. Een kleine teleurstelling komt om de hoek kijken tijdens zijn 12 ½ jarig jubileum bij de sociale dienst. Ondanks het heuglijke moment verzuimt de instantie hem een bloemetje te sturen.

Lodewijk is Peter de Smet op de top van zijn kunnen. Hij beschrijft hem als een persoon die je op de een of andere manier wilt zijn. Ondanks zijn eigenaardigheden vind je hem sympathiek en kun je je inleven in zijn wereld. Misschien is chronische werkloosheid helemaal niet zo’n probleem.

Andy Capp

Eigenlijk is Lodewijk alleen te vergelijken met Andy Capp, (Linke Loetje) van Reg Smythe. Met dit verschil dat Andy naast zijn drankprobleem ook nog sportief te noemen is. Iets wat bij Lo (zoals zijn vrienden hem noemen) absoluut uit den boze is.
Beide striphelden vullen hun dagen op een manier in, waarvan de meeste mannen schande zullen spreken. Diep van binnen willen ze echter meteen met hen ruilen.

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00