Onze jeugd leest niet meer
4 maart 2020 00:30

Onze jeugd leest niet meer

Afgelopen week zag ik bij DWDD Özcan Akyol zijn mening geven over het afnemende leesgedrag van de Nederlander. Hij voerde als reden aan het gedrag van een kleine conservatieve elite en sommige boekhandelaren. Waarschijnlijk zit er meer dan een kern van waarheid in, want men probeerde met man en macht zijn boekenweek-essay te verbieden.

Arendsoog

Terloops werd tijdens de discussie ook het leesgedrag van jongeren besproken. De jeugd leest niet meer, waardoor hun woordbeeld en niveau van begrijpend lezen drastisch daalt.
Zoals altijd kent zo’n stelling meerdere kanten. Natuurlijk leest de jeugd wel, maar ze lezen anders. Ze lezen weinig Arendsoog en Dik Trom, maar wel Facebook en Whatsapp. Vele gamers lezen zelfs zoveel Engelse woorden, dat hun woordenschat vele malen groter is dan van de jeugd uit de jaren 70.

Instagram

Mijn mening is dat het onderwijs en de uitgeverswereld moeten inspelen op de nieuwe situatie. De huidige jonge generatie werkt met beelden. Als voorbeeld hiervoor de explosieve stijging van Facebook en instagram. Wees dan niet conservatief eigenwijs, maar speel hierop in. Bied de jeugd deze beelden aan. Een oud collega Nederlands van mij vond het prima dat een leerling een stripboek op zijn boekenlijst zette, mits hij daarnaast een boek las uit de literaire lijst. Een goed initiatief, maar volgens mij niet revolutionair genoeg. 

CPNB

Laat de jeugd stripboeken lezen voor hun boekenlijst. Voor de lagere niveaus standaard stripboeken zoals Asterix, Lucky Luke etc en voor de hogere niveaus Graphic Novels. Literaire meesterwerken zoals “De Avonden” en Kort Amerikaans” zijn jaren geleden al als stripboek verschenen. Wat veel docenten niet weten, is dat de oorspronkelijke tekst integraal weergegeven wordt. Veel triester is dat het CPNB als verantwoordelijke instantie standaard stripboeken verwijderd uit de top 10 lijsten. Hoe elitair kun je zijn. In België maken strips al jaren normaal onderdeel uit van deze lijsten, waarvan akte.

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00