Ouwe meuk
14 maart 2023 00:15

Ouwe meuk

Wanneer ik in een minder creatieve bui ben om een onderwerp voor een blog te verzinnen, ga ik altijd even neuzen in mijn stripkamer. Hier liggen mijn in 40 jaar verzamelde schatten en enkele in schamele toestand verkerende relikwieën uit mijn jeugd. Over deze, in meneer Akims woorden, ouwe meuk gaat deze blog.

Billie Turf

Naast de volledige serie van Archie de man van Staal, de meeste Billie Turfs en enkele Sjors-boekjes, liggen hier de eerste Suske en Wiskes die ik zelf aangeschaft heb. Allemaal uit de tweekleurenreeks, in matige tot zeer matige staat, maar voor mij onbetaalbaar. Daar liggen de echte voorbeelden van de scenariokunst van Willy Vandersteen.

Van Swollem

Als eerste Het Sprekende Testament. Het krankzinnige verhaal van de rally waarmee een kasteel te winnen is, met prachtige rollen van de krankzinnige Van Swollem en de talisman die zorgt dat de bezitter 100 jaar oud wordt. Als kind was ik vooral onder de indruk van Jerom, of Jeroen zo als hij in de Hollandse tweekleurenreeks heet, die de rails optilt zodat Lambik gespaard blijft. Een must voor de echte Suske en Wiske liefhebber

Tobias

En dan natuurlijk Het Hondenparadijs. Elk kind zal tranen met tuiten huilen als het hondje Tobias de sprookjeswagen naar het hondenparadijs mist, omdat hij Wiske uit het water redt. Onze vrienden bouwen een eigen hondenparadijs, die echter precies op de plek ligt waar een explosieve satelliet is neergekomen. (ook toen al een samenwerking tussen Russische en Amerikaanse ruimtevaartdeskundigen) Het einde is een tranentrekker die elke stripofiel dient te ervaren.

Tweekleuren reeks

De andere twee antieke tweekleuren items zijn De Wolkeneters en De Zwarte Zwaan. Ik heb ze zo vaak gelezen, dat de pagina’s volledig losliggen. De fletse roodtinten van de tweekleurenreeks horen voor mij bij deze uitgaven. Zo sterk zelfs, dat ik ze in de vierkleurenversie veel minder interessant vind. Waarschijnlijk het gevolg van sterk nostalgische invloeden.

Don Quichot

Helemaal onderaan ligt het enige deel uit de Hollandse rode reeks dat ik in de jaren 60 gekocht heb: De Straatridder. Het prachtige verhaal gebaseerd op Don Quichot van Cervantes. (bekijk alleen maar eens de geweldige cover van dit verhaal)
   Willy Vandersteen schreef prachtige scenario’s die de basis vormden voor het succes van de Suske en Wiske reeks. Hij besteedde veel aandacht aan historisch onderzoek en bevuilde zijn titels niet met een continue stroom van simplistische alliteratie. Ach, misschien ligt het ook wel aan mijn leeftijd om dit te zeggen. Ik ben zojuist 65 geworden en je zou me dus kunnen betitelen als De Zeikende Zeurkous.

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00