2 oktober 2019 00:30

Stripmuren

Op 7 oktober aanstaande wordt in Haarlem de eerste stripmuur feestelijk gepresenteerd. Uiteraard zou ik bijna zeggen, is de bekende Haarlemse stripmaker Thé Tjong Khing de maker.

Spaarnestad

Haarlem noemt zichzelf de stripstad van Nederland. Om de 2 jaar organiseren ze een prachtige stripbeurs en de legendarische uitgeverij Spaarnestad vond er zijn oorsprong. Ondanks dat er plannen voor meer stripmuren zijn, benadert Haarlem de Belgische initiatieven nog lang niet.

Brussel

Brussel kent meer dan 50 verschillende stripmuren. Michel van Roye nam het initiatief. Enerzijds door zijn doel om van Brussel de stripstad van Europa te maken, maar anderzijds ook door het verbod op reclameborden. Hierdoor kwam er binnen de vijfhoek, het stadscentrum van Brussel, veel witte muurruimte vrij. Ik heb zelf de muren bewonderd en ze zijn in één woord prachtig. Misschien dat ik als stripnerd bevooroordeeld ben, maar ik vind het sfeer geven.

Antwerpen

Het voorbeeld van Brussel werd in 2005 door Antwerpen gevolgd. Toeristen downloaden een route en passeren zo de belangrijkste plekken in het centrum. Voor de horeca een geweldig initiatief lijkt me zo. De stripmuren zijn aangepast aan het stadsbeeld en de plaatselijke gewoontes.
In Brugge heeft men het omgedraaid. Alle gebouwen en plekken die in stripboeken voorkomen werden afgebeeld in een striproute die toeristen kunnen volgen.

Groningen

Haarlem heeft dus nu een begin gemaakt met een eigen stripmuur, maar waarom kan dit niet bij ons in Groningen? In een eerdere blog heb ik al aangestuurd op een vergelijkbaar format als in Brugge. Diep van binnen vind ik het Brusselse voorbeeld veel mooier. Franka op de zijkant van het forum, Agent 327 frontaal op het Gasunie-gebouw en Kick Wilstra op de oude tribune van Velocitas. Dom geneuzel zult u als kritische lezer opmerken, maar nog altijd mooier dan de zogenaamde kunst die nu onze gemeente besmeurt.

 • Akim Stripspeciaalzaak

  Ulgersmaweg 14
  9731 BS Groningen

  +31 (0)50 - 549 96 98
  info@akim.nl

 • Openingstijden

  Do. 09:00 — 18:00
  Vr. 09:00 — 18:00
  Za. 10:00 — 17:00