That’s all you can say
25 juli 2023 00:15

That’s all you can say

Een legendarische uitspraak van Dee Dee, het stupide zusje van Dexter uit Dexter’s Laboratory, een cartoon en strip uit eind jaren 90. Wat mij betreft, samen met enkele anderen, een exponent van een korte periode van geniale cartoonkunst.

Voor een vader is het een groot voordeel als zijn kinderen zo rond de 10 jaar zijn. Hij kan dan zonder commentaar van de omgeving op zijn gemak naar de cartoons op tv kijken. Voor mij vond die heuglijke tijd eind jaren 90 plaats. Toevalligerwijs een periode met enkele geniale series.

Dexter’s Laboratory

Dexter is een klein nerdig geniaal jongetje met een eigen laboratorium. Niemand heeft daar weet van, behalve zijn zusje Dee Dee. De strijd tussen haar onbenulligheid en zijn genialiteit vormt de kern van deze cartoon. Wat mij betreft de beste uitzending is getiteld Omelette du Fromage. Dexter kan alleen die ene zin uitspreken, wat in eerste instantie in zijn voordeel werkt, maar uiteindelijk zelfs zijn laboratorium vernietigt. De zin That’s all you can say was een hit van lager tot middelbaar onderwijs.

Cow and Chicken

De meest absurde cartoon ooit is toch wel Cow and Chicken.  Een koe en haar broertje kip beleven de vreemdste avonturen, waarin vooral de krankzinnige nevenfiguren de aandacht trekken. Wat dacht u van Boneless Chicken, een familielid die door het leven moet zonder beenderen, of een vader en moeder die alleen verschijnen met hun benen. Toch zijn deze personages nog normaal te noemen in vergelijking met the Red Guy. Een kwaadaardige duivel die opdraaft met de raarste namen. ( Colonel Hiney Bottom, Officer Pantsoffski, mrs Barederriere) Gelukkig kan Cow veranderen in een Spaans sprekende superheld die onder het slaken van de kreet Supercow al rescate, te hulp schiet.

Ed, Edd n Eddy

Gelijktijdig verschenen cartoons als Ed, Edd n Eddy en I am Weasel. Cartoons en strips die uitblonken door schitterende karakters en originele verhaallijnen. Helaas verdwenen ze snel van de buis, omdat het interessanter was om gelikte 3D effecten uit te brengen. Ik heb alle uitzendingen verzameld op een externe harde schijf en hoef nog maar een jaar of 7 te wachten, tot mijn  kleinkinderen de goede leeftijd bereikt hebben. Nog even geduld.

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00