The future according to The Jetsons
21 maart 2023 00:15

The future according to The Jetsons

The Jetsons, een tekenfilm-sitcom uit begin jaren 60, was de tegenhanger van De Flintstones. Het speelt zich af in 2066 en geeft een beeld hoe de toekomst er volgens Hanna-Barbera gaat uitzien. Komt hun voorspelling een beetje overeen met de werkelijkheid? U zult verbaasd zijn.
 
Laten we eens beginnen met de simpelste voorspelling. In de serie wordt de huishouding gedaan door Robot Rosie. Ze rijdt rond op wieltjes en is uitgerust met handige gadgets. (mij is vooral bijgebleven hoe ze met stoffer en blik achter George aanrijdt, terwijl hij knoeit met een broodje hamburger). Tegenwoordig zijn dit soort robots al ontwikkeld, met als meest vergelijkbaar apparaat de zogenaamde Yellrobot.
 
Nu de wat meer verrassende items:
 
De familie Jetson was in bezit van een flatscreen tv, waarmee je direct kon communiceren met het programma
George Jetson had een smartwatch waarmee hij kon bellen met kantoor.
Video-bellen was een standaard technisch snufje
De familie bezat de technologie om voedsel via een 3-d printer te bereiden
Je kon contact opnemen met personen die daarna als hologram in de kamer verschenen.
Boodschappen etc. werden geleverd via drones
De papieren krant was vervangen door een digitale versie.

Back to the Future

Bedenk dat de serie is gemaakt tussen 1962 en 1963. Er was nog geen sprake van draadloze telefoons, personal computers, of wat dan ook. Toch liep Dochter Judy rond met een tablet en verplaatste zoon Elroy zich met een Jetpack. Ik wil niet veel zeggen, maar de bedenkers van deze serie hadden een toekomstvisie waarbij vergeleken Back to the Future kinderlijk knoeiwerk was.
 
Op 1 punt zaten ze er net als Doc Brown volledig naast. Tegenwoordig verplaatsen we ons nog steeds niet in vliegende auto’s. Toch wil ik ook hier een kleine aantekening maken ten gunste van The Jetsons. Back to the Future plaatste those flying cars in 2015, The Jetsons pas in 2066. Gezien de huidige technologische ontwikkeling een veel realistischer toekomstbeeld. 

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00