Verzamelaars
5 september 2023 00:15

Verzamelaars

Op de, overigens geweldige, jaarlijkse markt van Hattem vertelde een man mij dat hij alles van Suske en Wiske spaarde. Ik wilde er eerst op reageren, maar besloot het achterwege te laten. ‘Alles’ van Suske en Wiske zorgt er in ieder geval voor dat je van elke rommelmarkt met iets moois thuis komt.

Frans Piët

Ergens in de jaren 80 begon ik met verzamelen van Sjors en Sjimmie. Uiteindelijk heb ik mijn verzamelgebied beperkt tot de boeken en curiosa van Frans Piët. Het resultaat; na meer dan 35 jaar verzamelen kom ik in de buurt van de eindstreep. Wat nog ontbreekt is zo zeldzaam dat de kans bestaat dat ik het nooit in handen krijg.

1967

Hier ligt ook de voorwaarde voor verzamelen. Geef van tevoren een grens aan. Mocht blijken dat het doel snel bereikt wordt, dan kun je altijd nog gaan uitbreiden. Omschrijvingen als: ‘ik verzamel alles van Kuifje en Spider- Man’ slaan natuurlijk nergens op. Een kennis van mij uit Zwolle besloot het grootste gedeelte  van zijn Suske en Wiske verzameling te verkopen en zich te beperken tot het jaar 1967. U zult versteld staan wat er zelfs in zo’n korte tijdsperiode is verschenen.

A-Team

Een ander belangrijk punt is de dikte van uw portemonnee. Je kunt wel het doel hebben om alle Action Comics uit de Golden Age te verzamelen, maar dat is zelfs voor de gemiddelde miljonair een utopie. Daarnaast zijn de prijzen bij populaire verzamelgebieden erg hoog. Kijk maar eens wat ze tegenwoordig voor een action-figure in originele verpakking van The A-Team betalen.

Maak nooit de fout om te verzamelen uit winstbejag.  Je moet datgene wat je zoekt vooral leuk vinden. Op die manier creëer je een euforisch gevoel op het moment dat je weer een nieuw exemplaar weet te bemachtigen. Het continu stijgen in waarde is slechts voor enkele zeer gezochte items weggelegd. De meeste staan slechts kortstondig in de belangstelling van verzamelaars. 
Zo, en nu veel plezier met schatzoeken. Uit ervaring weet ik dat het een van de mooiste hobby’s is die bestaat

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00