Waarom zo weinig nieuwe stripseries?
5 mei 2021 00:30

Waarom zo weinig nieuwe stripseries?

Als je kijkt naar de stripboekenverkoop in Nederland en België, dan valt het op dat er erg weinig nieuwe strips verschijnen. Naast de hoofdseries als Suske en Wiske, Kiekeboe en Urbanus, is schraalhans keukenmeester. 

Integrale uitgaven

Uitgeverijen brengen facsimile delen uit, integrale uitgaven van klassiekers en van elke deel ook nog een softcover, hardcover en luxe-album. Het lijkt net alsof ze alleen maar op safe spelen. Wanneer een beginnend stripartiest een start wil maken, wordt hij zowat gedwongen om zijn werk in eigen beheer uit te brengen. De uitgeverijen nemen blijkbaar zo min mogelijk risico.

Pietje Bell

Dezelfde trend zie je bij normale romans. Zelfs wanneer een nieuw manuscript aan alle stilistische, inhoudelijke en grammaticale eisen voldoet, is de kans dat een uitgever het in zijn fonds opneemt miniem. Ze brengen liever de 83e druk van Pietje Bell uit, of kiezen voor een succesvol buitenlands manuscript dat daar al hoge verkoopcijfers behaald heeft.
Natuurlijk kun je het sommige stripauteurs ook zelf kwalijk nemen. De thema’s western, piraten en superhelden zijn wat mij betreft al volledig uitgemolken. Kom eens een keer met echt wat nieuws, zoals bijvoorbeeld een strip over een volkswijk in een grote stad, met daarin de meest vreemde en bijzondere inwoners…

Eigen werkruimte

Wat de uitgevers betreft is het misschien een optie om de handen in elkaar te slaan. Start als beginnende striptekenaars, of scenarioschrijvers je eigen uitgeverij. Druk op die manier de kosten en leer van elkanders werk. Gezien de grote leegstaand van kantoorgebouwen is het misschien zelfs mogelijk om een gezamenlijke werkruimte te creëren. De geschiedenis heeft bewezen dat dit een prachtig resultaat kan opleveren. Met een beetje mazzel brengen de grote uitgeverijen dan in de toekomst een mooie integrale uitgave van je werk uit. 

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00