Wie is Akim?
1 april 2018 00:00

Wie is Akim?

Wie is Akim

Onze stripwinkel in Groningen heet Akim, maar wie is Akim eigenlijk?
In de jaren 50 verschenen de lilliput-uitgaven. Kleine stripboekjes met helden als: Raka, Fulgor, Tibor en Akim. Ze waren net als later de classics, te koop bij de sigarenzaak. De geur roept daarom bij oudere mensen een plezierige herinnering aan deze boekjes op. Akim is eigenlijk Tarzan. Het gerucht gaat dat Augusto Pedrazza, de tekenaar van Akim, deze naam gebruikte, omdat er op Tarzan copyright zat.

Censuur

De reeks was het populairst in Duitsland. Uitgeverij Walter Lehning bracht ook de andere lilliput-uitgaven op de markt (in Nederland bij Van Ditmar). Door het taalgebruik en de bovengemiddelde agressie werd Lehning meermalen op de vingers getikt. De Calvinistische cultuur in de jaren 50 zorgde voor een dwangmatige neiging tot censuur. Ouders spraken schande van de inhoud en verboden hun kinderen het te lezen. Dit had tot gevolg dat de boekjes vaak stiekem door de jeugd aangeschaft werden. In Nederland herkennen we dit verschijnsel bij Dick Bos. De lage prijs van 20 cent per stuk, werkte in het voordeel van de verspreiding van de deeltjes.

Cadeaus

Achterop de Nederlandse lilliput-uitgaven werd de lezer aangesproken door oom Fred. Hij zette Akim-clubs op, waar de lezer speldjes en fietsvlaggetjes (als u er een in bezit heeft, houden wij ons aanbevolen) kon vergaren. Dit gebeurde door de inzending van volle spaarkaarten met lilliputpunten. Net als bij de Lombard-collectie knipte iedereen de punten uit de boekjes, wat de huidige waarde niet ten goede komt. De verloting van fonkelnieuwe fietsen droeg ook bij aan de populariteit van deze reeks. In Nederland verschenen meer dan 196 delen.
Akim heeft de collectie van deze strip compleet. Een logische voorwaarde lijkt me als je stripzaak deze naam draagt.

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00