Yves Chaland
19 augustus 2020 00:15

Yves Chaland

Bij uitgeverij Sherpa verschijnen binnenkort 2 nieuwe uitgaven van Yves Chaland: Chaland klassiek 1: Captivant en in dezelfde reeks Bob Fish en de jonge Albert. Nou is nieuw natuurlijk betrekkelijk, omdat de tekenaar al in 1990 tijdens een auto-ongeluk om het leven kwam, maar in het Nederlands zijn ze nooit eerder verschenen. Wie was eigenlijk Yves Chaland, van wie jaren aangenomen werd dat hij de nieuwe tekenaar van Robbedoes zou worden?

Atoomstijl

In Nederland is hij vooral bekend door de uitgaves van Bob Fish, Adolphus Claar en Freddy Lombard. Een aantal hiervan verscheen eerder in het weekblad Eppo. Volgens Joost Swarte behoorde zijn tekenwerk tot de zogenaamde Atoomstijl. De stijl is gebaseerd op het vroege werk van Jijé en de grafische stijl van de jaren 50.  Vertegenwoordigers van deze stijl laten zich beïnvloeden door design en hanteren een wat hoekige manier van tekenen. Andere tekenaars die tot deze kunst behoren zijn o.a. Ever Meulen en Joost Swarte zelf.
Door de grote invloed van Jijé op zijn tekenstijl, was het eigenlijk logisch dat Chaland de nieuwe tekenaar van Robbedoes zou worden. Vanaf Spirou 2297 verscheen zelfs het verhaal Spirou à la recherche de Bocongo. De serie werd echter niet voortgezet, omdat de redactie besloot Robbedoes aan Tome en Janry te gunnen. Een vreemd besluit waarover diverse complottheorieën de rondte doen.

Olivier Schwartz

Zijn creatie van Freddy Lombard wordt door velen gezien als een kloon van Kuifje. Gezien het uiterlijk van Freddy is deze conclusie te begrijpen, maar daarmee doe je de tekenaar tekort. Chaland was een supertalent die helaas op 33-jarige vertrok naar de eeuwige jachtvelden. Gezien het niveau van zijn werk is ons daarmee waarschijnlijk veel topwerk onthouden. 
Als mogelijke opvolger wil ik het werk noemen van Olivier Schwartz. Zijn Inspecteur Bayard is getekend in de atoomstijl à la Chaland en hij is de tekenaar van Robbedoes. Een aanrader!

 

 

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00