Mickey Mouse - Door... 1 - Tebo - De jeugd van Mickey

Beschikbare exemplaren voor deze uitgave

Tebo - De jeugd van Mickey
Nieuw
Mickey Mouse - Door... 1
Hardcover
€ 26,95 € 9,95

Inhoud

Norbert, het achterneefje van Mickey, is zoals alle jongens van zijn leeftijd: constant met zijn neus in de videogames. Alleen de verhalen van opa Mickey – zoals Norbert hem noemt – kunnen hem boeien. Dat zijn dan ook niet zomaar verhaaltjes: het zijn Mickeys eigen spannende jeugdherinneringen. Avonturen waarin hij nu eens een cowboy, een gevangene of een vliegtuigheld is, dan weer een chocoladesmokkelaar tijdens de Drooglegging of zelfs een astronaut! Norbert weet niet goed of hij het allemaal wel moet geloven. Opa Mickey heeft immers een geheugen als gatenkaas...

Tébo is een van de meest getalenteerde tekenaars van zijn generatie. In de vorm van een dialoog tussen opa Mickey en zijn achterneefje fantaseert hij over de jeugdjaren van de beroemdste muis ter wereld. Dit album telt vijf kortverhalen waarin hij de wereld van Mickey hertekent in moderne pennenstreken. Een album vol spitse dialogen, humor en avontuur!

 

Recensie door Stefan Nieuwenhuis: www.stefannieuwenhuis.nl

In januari van dit jaar was er op het stripfestival  van Angoulème een vrolijke expositie te zien met werk van een vijftal  tekenaars dat zich aan een oorspronkelijk verhaal uit de Disney-stal had  gewaagd. Onder de titel ‘De nieuwe gezichten van Mickey Mouse’ werd  origineel werk getoond van Tebo, Loisel, Keramidas & Trondheim en  Cosey, uit hun Mickey-verhalen die in 2016 verschenen bij uitgeverij  Glénat. In het Frans welteverstaan.

De albums zijn een enorm verkoopsucces in Frankrijk. Het is  vriendelijk en vertrouwd, en de typische tekenstijlen van anderen geven  de wereld van Disney een frisse aanblik. In ieder geval gaan de Fransen  vrolijk verder met de reeks, ook Tebo zal nog een album voor zijn  rekening nemen. Logisch, want hij won in Angoulème met De jeugd van Mickey Mouse de prestigieuze Prix Jeunesse 2017.

Het tekenen van strips door anderen is niet nieuw: Robbedoes is met  Hanco Kolk al aan zijn twaalfde tekenaar toe en vorig jaar mocht een  groepje tekenaars zich op een Suske en Wiske-verhaal storten. Hetzelfde  geldt al een tijdje voor de reeksen Blake en Mortimer en Thorgal, maar  Disney, en in dit geval Mickey Mouse, is toch andere koek.

Intussen zijn de Mickey-verhalen van Cosey en die van Keramides &  Trondheim in het Engels verschenen. Sinds deze week liggen er ook twee –  andere – albums in het Nederlands in de winkel. Zombokoffie van Régis Loisel en het hilarische boek van Tebo, De jeugd van Mickey Mouse.

Tebo tekent Mickey alsof die van kauwgom is gemaakt, met bolle en opgeblazen  vormen, in een bonte wereld zoals we die kennen van computerspellen.  Alles dwarrelt en suist, niets lijkt aan zwaartekracht onderhevig. Het  album, in harde kaft met een mooie linnen rug, is lekker groot en dat  komt de tekeningen, met name de splash pages, ten goede. Papier, kleur, bladspiegel; het boek is top uitgegeven.

In de losse verhalen krijgt Mickey bezoek van zijn kleinzoon. Opa  Mickey, met dikke bril en wollen sjaal, zit op de praatstoel en vertelt  over zijn avonturen van vroeger. De kleinzoon twijfelt nadrukkelijk over  het waarheidsgehalte van de groteske verhalen van zijn opa, zelfs als  hij zelf ook een rol in de geschiedenis krijgt. Terecht, want Tebo doet  geen enkele moeite om geloofwaardige avonturen te tekenen. Zo vindt  Mickey in een vrije val de helicopter uit en was zijn drooghelm een  geheid succes geweest als er niet iemand net daarvoor de paraplu had  uitgevonden.

Ook Minnie en Goofy komen langs in de verhalen, die zijn opgehangen  aan de eeuwige strijd tegen Boris Boef, de dikke hond met stoppels en  slechte bedoelingen. Kolderiek, zo zijn de verhalen het best te  omschrijven. Dat zie je ook terug in de geestige onomatopeeën die op de  lachspieren werken: natuurlijk klinkt een bakmeelbom als BRAF, stort een  vliegtuig neer met BRONK en stuitert Mickey met zijn auto tegen de  dakrand van een huis met BRAM.

Alles is plezier bij Tebo, en Mickey Mouse, die toch  een beetje belegen muis, vaart er wel bij. In zijn dompelonderzeeër,  welteverstaan. Geen diepgang, maar wel grappige verhalen die het ook  goed doen bij tienjarigen.

Overige productgegevens

Held/serie: Mickey Mouse
Reeks/Deel: Mickey Mouse - Door... 1
ISBN: 9789462940567
Scenarist(en): Tébo (Frédéric Thébault)
Tekenaar(s): Tébo (Frédéric Thébault)
Genre(s): Avontuur, Humor
Uitgever: Glénat

Mijn zoeklijst

Wij bieden je de mogelijkheid om op de hoogte gehouden te worden bij het verschijnen van nieuwe, of door je gezocht uitgaven. Je dient hiervoor ingelogd te zijn.

Klik hier om in te loggen of te registreren

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00