Vliegenier, de 2 - De leerschool

Beschikbare exemplaren voor deze uitgave

De leerschool
Nieuw
Vliegenier, de 2
Softcover
€ 8,99

Inhoud

Tanguy-la-vie-dure, alias Josef, pende zijn herinneringen neer in drie schriftjes die hij kapitein Yann Calec toevertrouwde. Uit zijn levensverhaal blijkt dat Josef niet alleen een buitengewoon vliegenier was, maar ook een bewogen verleden met zich meedraagt. Dit tweede deel vertelt hoe Josef en zijn moeder in Parijs aankomen nadat ze in de jaren twintig uit Oost-Afrika zijn weggevlucht. Om rond te komen heeft de jongeman geen andere keuze dan als arbeider aan de slag te gaan. Toch blijft hij ervan dromen om achter de stuurknuppel van een vliegtuig plaats te nemen. Zonder geld en met zijn afkomst gaat die vlieger helaas niet op...

Recensie (door Stefan Nieuwenhuis):
Tot voor kort was er een grote tentoonstelling in het Belgisch Stripcentrum (voorheen Centrum van het Beeldverhaal) in Brussel over de kunst van een goede cover. De les die we daar konden leren is dat een aansprekend omslag een strip maakt of breekt. Die verleidt de lezer en zorgt dat het album opvalt tussen het overweldigende aanbod.

Het tweede deel van De Vliegenier, een avonturenstrip van tekenaar Chrys Millien op scenario van Jean-Charles Kraehn, heeft een cover die er alles aan doet om onaangeraakt te blijven: een statische, sombere illustratie, een zielloze kopletter en een titel die net zo spannend is als De Buschauffeur.

En dat is zó jammer, want als er een serie is die letterlijk uit de schappen zou moeten vliegen, dan is het De Vliegenier, een avonturenstrip die speelt in de jaren twintig van de vorige eeuw. Alles klopt, en dan vooral het verhaal dat echt heel goed verteld wordt. De vaart is perfect, de dialogen sterk en de enscenering is invoelend en natuurgetrouw. Het is een album dat ze in de literaire-thrillerwereld een pageturner noemen.

Het eerste deel, Het Vertrek, verscheen vorig jaar en was een verrassing: spannend, goed geschreven en historisch accuraat. Het tweede deel is los te lezen maar is wel gebaseerd op hetzelfde verhaalgegeven: het dagboek van piloot en avonturier Tanguy La-Vie-Dure. Hoofdpersoon Josef is de jonge versie van deze markante figuur.

In De Leerschool zien we Josef en zijn broertje Mose na WO I terug als arbeiders in een Franse vliegtuigonderdelenfabriek. Josef wil graag vliegen, maar verdient te weinig om een brevet te halen, terwijl zijn vader hem vroeger heeft geleerd een vliegtuig te besturen. Maar dat was in Afrika, in deel 1; in Frankrijk heb je een papiertje nodig.

Mose heeft geld in overvloed, omdat hij zich bezighoudt met drugstransporten per motorfiets. Josef denkt er het zijne van, maar ziet toch kansen. Samen met een collega bedenkt hij een plannetje om per vliegtuig te gaan smokkelen. Er is een probleem: hij heeft geen vliegtuig, maar daar verzinnen ze wat op.

Het klinkt als een klein, rond verhaal, maar het zit vernuftig in elkaar en het is tot de laatste bladzijde spannend.
Vergeet het omslag en onthou dit verhaal. De Vliegenier verdient het.

Lees meer recensies van Stefan op http://stefannieuwenhuis.nl/

Overige productgegevens

Held/serie: Vliegenier, de
Reeks/Deel: Vliegenier, de 2
ISBN: 9789085584773
Scenarist(en): Arnoux, Erik , Kraehn, Jean-Charles
Tekenaar(s): Millien, Chrys
Genre(s): Avontuur, Vliegtuigen
Uitgever: Dargaud

In deze reeks

3. De wet van de woestijn

Mijn zoeklijst

Wij bieden je de mogelijkheid om op de hoogte gehouden te worden bij het verschijnen van nieuwe, of door je gezocht uitgaven. Je dient hiervoor ingelogd te zijn.

Klik hier om in te loggen of te registreren

 • Akim Stripspeciaalzaak

  Ulgersmaweg 14
  9731 BS Groningen

  +31 (0)50 - 549 96 98
  info@akim.nl

 • Openingstijden

  Do. 09:00 — 18:00
  Vr. 09:00 — 18:00
  Za. 10:00 — 17:00