Will Eisner - Diversen - Fagin de jood

Beschikbare exemplaren voor deze uitgave

Fagin de jood
Nieuw
Eisner diversen
Softcover
€ 18,95

Inhoud

Fagin is een van de hoofdpersonages uit Oliver Twist van Charles Dickens. Hij is de baas van de dievenbende waarbij Oliver in Londen aanvankelijk onderdak vindt. Fagin de jood is geen hervertelling van Oliver Twist. De strip vertelt hoe hij de heler is geworden uit het boek.

De laatste jaren van zijn leven leek Eisner zich meer en meer op te werpen als een bestrijder van antisemitisme. Zie ook Het Complot. En net dat was ook de drijvende kracht achter Fagin de jood.
In de ogen van Eisner heeft Dickens zich namelijk schuldig gemaakt aan racisme door Fagin af te schilderen als een dief. Zo heeft Dickens 'Jood' als scheldwoord gebruikt en tekende de illustrator portretten in de stijl van wat de Nazi's later ook zouden gebruiken.
Feit is dat in Dickens' tijd veel joden aan de onderkant van de samenleving leefden, veelal in erbarmelijke omstandigheden en vaak met honger kampten. Om te overleven, zochten velen hun toevlucht tot de criminaliteit. 'Jood' werd zo inderdaad een scheldwoord in die tijd.
Maar was Dickens echt een antisemiet? Hij heeft verscheidene keren joden verdedigd en opgeroepen tegen jodenhaat. Het opzet van Oliver Twist was trouwens heel nobel: het is een aanklacht tegen armoede en vooral tegen de schandalige omstandigheden van de workhouses, een soort fabrieken waarin mensen, inclusief kinderen, als slaven moesten werken. Het uitgangspunt was dus allesbehalve antisemitisme. Wel leefde Dickens in een tijd waar antisemitisme als normaal werd beschouwd. Goedpraten kan je dat natuurlijk niet, maar je kan dan wel beter begrijpen waarom Dickens voor een jood koos. De grootste bruut uit Oliver twist is trouwens Sikes, die geen jood is

Overige productgegevens

Held/serie: Will Eisner
Reeks/Deel: Will Eisner - Diversen
ISBN: 9789045005874
Scenarist(en): Eisner, Will
Tekenaar(s): Eisner, Will
Genre(s): Roman
Uitgever: Atlas

Mijn zoeklijst

Wij bieden je de mogelijkheid om op de hoogte gehouden te worden bij het verschijnen van nieuwe, of door je gezocht uitgaven. Je dient hiervoor ingelogd te zijn.

Klik hier om in te loggen of te registreren

 • Akim Stripspeciaalzaak

  Ulgersmaweg 14
  9731 BS Groningen

  +31 (0)50 - 549 96 98
  info@akim.nl

 • Openingstijden

  Do. 09:00 — 18:00
  Vr. 09:00 — 18:00
  Za. 10:00 — 17:00