William Adams - Samoerai 2 - Kurofune

Beschikbare exemplaren voor deze uitgave

Kurofune
Nieuw
William Adams - Samoerai 2
Softcover
€ 8,99

Inhoud

Nu hij de taal spreekt en zich de Japanse zeden en gewoonten helemaal eigen heeft gemaakt, gaat William Adams een cruciale rol spelen in de machtsovername door shogun Tokugawa. Zijn bonkige karakter van zeeman ruimt plaats voor dat van een subtiel strateeg. Maar hoe meer de tijd verstrijkt, hoe meer hij ook verscheurd geraakt door heimwee naar zijn vaderland. Door geduldig te luisteren en de juiste overwegingen te maken, haalt Adam het beste uit de bijzondere relatie die hij onderhoudt met degene die zijn leven in handen heeft: Tokugawa.

Slot van dit tweeluik. De Engelse zeeman William Adams wordt samoerai en speelt een sleutelrol bij de machtsovername in Japan door shogun Tokugawa. Gebaseerd op dezelfde waargebeurde feiten als de roman en televisiereeks Shogun. Van de hand van een talentvol en veelbelovend duo: Mariolle en Genzianella.

Recensie door Stefan Nieuwenhuis: www.stefannieuwenhuis.nl

It’s the inside that counts en dat geldt in zekere zin ook voor strips. Wie geen moeite doet langs de spuuglelijke cover van deel 1 van William Adams, Samoerai te kijken, zal nooit weten dat er achter die draak van een illustratie een goed verhaal verscholen gaat.
Het tweede en laatste deel van William Adams, Samoerai verscheen onlangs – weer met een magere omslagillustratie – waarmee we de balans kunnen opmaken: een goed verhaal met genoeg spanning en intriges voor een intense leeservaring. Maar toch: het tekenwerk zit tegen een grens aan. Het is net niet mooi, net niet sprekend genoeg en stilistisch gezien net niet interessant. En toch, na de twee albums die samen een afgerond verhaal vormen, is het vooral het verhaal dat blijft hangen. Gelukkig maar.

William Adams is geen onbekende, al rinkelt het belletje vast niet meteen. In 1980 was Nederland in de ban van de televisieserie Shogun, met Richard Chamberlain in de hoofdrol. Dat verhaal is gebaseerd op de waargebeurde geschiedenis van William Adams, die in de serie John Blackthorne heet; de rol van Chamberlain.

De hoofdrolspeler in het verhaal van tekenaar Nicola Genzianella en scenarist Mathieu Mariolle heeft misschien niet de looks van Chamberlain, maar is minstens zo onverschrokken. De stoïcijnse blikken waarmee de Engelse zeeman zijn bloeddorstige vijanden tegemoet treedt, is haast onvoorstelbaar, vast en zeker omdat hij het recht en het gelijk aan zijn zijde heeft. Maar toch, dit heerschap is niet voor een kleintje vervaard.

Omdat Adams beschikt over vuurwapens en weet heeft van westerse krijgstechnieken, is hij de speelbal van twee kampen: aan de ene kant generaal Tokugawa die uit is op alleenheerschappij en anderzijds de vier regenten die samen met de jezuïeten de macht proberen te houden. Het is een keuze tussen twee kwaden, zo lijkt het. Of zoals Tokugawa het verwoordt: “Wat is beter? Een tiran die streeft naar welzijn voor allen of een rechtvaardige maar egoïstische soldaat?”

Adams belandt in de gevangenis, wordt opgejaagd en kiest uiteindelijk een kant. Dan kan de strijd echt beginnen.

Via allerlei slinkse acties en opzetjes ontrolt er zich een verhaal vol heroïsche actie en martiale kunsten dat plaatsvindt in de kenmerkende Japanse landstreken. Jammer is wel dat het harde en donkere kleurgebruik niet aansluit bij de sfeer. Het zachte Japan van de bloesemtuinen en rijstvelden is ingeruild voor een kille setting in gedoemde oorlogskleuren.

Er is natuurlijk ook plaats voor een tedere verhaallijn, de haast onvermijdelijke genegenheid tussen Adams en Matsu Hime. Haar rol is niet die van dame in de deuropening die zachtjes weent als de mannen ten strijde trekken; zij zorgt ervoor dat Adams gedwongen wordt een keuze te maken. Die verstrekkende keus laat hem tot besluit verzuchten: Dit is mijn land nu. En dat is nogal wat.

Overige productgegevens

Held/serie: William Adams - Samoerai
Reeks/Deel: William Adams - Samoerai 2
ISBN: 9789030372400
Scenarist(en): Mariolle, Mathieu
Tekenaar(s): Genzianella, Nicola
Genre(s): Avontuur, Historisch
Uitgever: Casterman

Ook beschikbaar

Kurofune
Nieuw
William Adams - Samoerai 2
Hardcover
€ 16,95

In deze reeks

1. Aan het einde van de wereld

Mijn zoeklijst

Wij bieden je de mogelijkheid om op de hoogte gehouden te worden bij het verschijnen van nieuwe, of door je gezocht uitgaven. Je dient hiervoor ingelogd te zijn.

Klik hier om in te loggen of te registreren

 • Akim Stripspeciaalzaak

  Ulgersmaweg 14
  9731 BS Groningen

  +31 (0)50 - 549 96 98
  info@akim.nl

 • Openingstijden

  Do. 09:00 — 18:00
  Vr. 09:00 — 18:00
  Za. 10:00 — 17:00