Assurancetourix
7 november 2018 00:15

Assurancetourix

De meningen over hem zijn verdeeld. Hijzelf vindt dat hij geniaal is, de rest van het dorp vindt dat niet. Welke Asterix-kenner, of zelfs stripkenner, kent niet deze prachtige omschrijving van de bard uit Asterix. Assurancetourix is een verbastering van Assurance tous risques, wat letterlijk levensverzekering betekent. Figuurlijk betekent het: “hij die overal voor opdraait”. Daarom is het ook zo belachelijk dat met ingang van 2002 zijn naam werd veranderd in Kakofonix. De betekenis daarvan staat in geen enkele verhouding met de originele grap van Goscinny.

Hoefnix

Assurancetourix probeert elke keer het moment dat Asterix en Obelix op avontuur gaan, te verrijken met een prachtige ballade. Helaas is zijn zang zo afgrijselijk dat alle dorpsbewoners dit met man en macht proberen te voorkomen. Vooral de smid Hoefnix houdt hem continu in de gaten. Nou is het effect van zijn zangkunst ook wel verbijsterend te noemen. Everzwijnen rennen weg met Romeinen op hun rug, grote kerels barsten in tranen uit en leeuwen raken volledig in paniek.

Colosseum

Toch zijn er ook hoogtepunten voor de arme bard te noemen. Ik bedoel welke zanger krijgt het voor elkaar om het Colosseum compleet leeg te zingen. (Asterix en de Gladiatoren) Daar kan Bruce Springsteen nog een puntje aan zuigen. In 2 albums speelt hij zelfs een beslissende rol.

Abraracourcix

In “Asterix en de Noormannen” kennen de Noormannen het begrip angst niet. Na een uitgebreid optreden van Assurancetourix kennen ze niet alleen angst, maar zelfs krankzinnige paniek. Alhoewel hun idee dat je dan kunt vliegen een fabel blijkt te zijn. In Asterix in Indusland zorgt hij ervoor dat na een langdurige periode van droogte er eindelijk regen komt. Voor beide prestaties krijgt hij een geweldige beloning. Hij mag aanzitten aan de traditionele afsluitende feestmaaltijd. Vaak wordt deze maaltijd opgeluisterd met een toespraak van Abraracourcix, het stamhoofd. (En niet door Heroïx zoals dezelfde barbaar in 2002 bepaald heeft) 

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00