Stan Lee
14 november 2018 00:15

Stan Lee

Spiderman

Stan Lee is overleden. Mijn vrouw dacht hij iets met Laurel en Hardy te maken had, maar de echte stripkenner weet wel beter. Hij is de bedenker van Spiderman, de Hulk, de X-mannen en samen met Jack Kirby: the Fantastic Four. 

Marvel Comics

Lee was niet zijn echte naam. Eigenlijk heette hij Stanley Martin Lieber. Bij zijn eerste werkgever, Timely Comics, besloot hij het pseudoniem Stan Lee te gebruiken. Grotendeels door zijn creativiteit en inzet groeide dit bedrijf uit tot het latere Marvel Comics.
Lee was meer een scenarioschrijver, dan een tekenaar. Hij bedacht de superhelden en hun tegenstanders en plaatste ze vaak in de actualiteit. Zo liet hij Spiderman bevriend raken met een drugsverslaafde en stelde hij vraagstukken als discriminatie en racisme aan de kaak. De werelden die hij creëerde zijn eigenlijk een spiegel van onze eigen werkelijkheid. De daardoor ontstane herkenbaarheid is mede verantwoordelijk voor het succes.

Alfred Hitchcock

In de bioscopen is zelfs sprake van een Marvel-hype. Net als Alfred Hitchcock heeft Lee  Cameo’s gehad in films over zijn creaties. Zo was hij de postbode van de Fantastic Four en een boze buurman in Spiderman. Ook speelde hij zichzelf in de populaire tv-serie “The Big Bang Theory”

Walk of Fame

Terecht klaagde hij er bij de producers van de Marvelfilms over dat het succes hem geen dubbeltje opleverde. Als eerbetoon werd hem alsnog 10 miljoen dollar overgemaakt.
Lee is opgenomen in The Jack Kirby Hall of Fame en in 2011 kreeg hij zelfs een ster op The Hollywood Walk of Fame.
Een grote held uit de stripgeschiedenis is heengegaan, vergelijkbaar met Herge, Goscinny en Carl Barks. Zijn creaties zullen nog lang blijven doorleven.

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00