Attributen in de strip
6 maart 2019 00:15

Attributen in de strip

Natuurlijk wordt een strip gedragen door de hoofdpersoon en in de meeste series zelfs door de bijfiguren. Toch kunnen ook attributen een bepalende rol spelen.

Gouden snoeimes

Wat te denken van de koperen ketel uit Asterix? Hierin wordt de toverdrank gebrouwen. Het hoofdingrediënt is maretak, dat uiteraard alleen met een gouden snoeimes gesneden mag worden. 

Knapzak

Douwe Dabbert loopt in alle verhalen met een knapzak op zijn rug. Hierin zitten altijd voorwerpen die hem uit de brand helpen. Vergelijkbaar met het woudlopershandboek van Kwik, Kwek en Kwak, waarin ook voor elk probleem een oplossing te vinden is.

Geluksdubbeltje

Nog bepalender voor de loop van een avontuur is het geluksdubbeltje van Dagobert Duck. Zonder het dubbeltje was hij niet zo rijk geweest en bij verlies stort zijn hele imperium in elkaar. Logisch dat zwarte Magica en de zware jongens er boven gemiddeld in geïnteresseerd zijn.

Wondersloffen

Plok uit Joris PK en Bambam uit de Flintstones lossen hun problemen op met respectievelijk een houten hamer en een stenen knots. En geef toe, waar zou Sjakie zijn zonder zijn wondersloffen?

Menhir

Ikzelf ben meer gecharmeerd van de nutteloze attributen. Ik bedoel waarom verkleedt Superman zich altijd in een telefooncel en loopt professor Zonnebloem met een pendel rond? Heeft u wel eens gelet op de momenten dat Obelix een menhir op zijn rug draagt? 9 van de 10 keer draagt hij hem alleen en heeft er geen enkele bedoeling mee.
Mijn baas wees mij nog op de zeer functionele attributen uit de Sombrero-reeks. Ikzelf wens hier verder weinig aan toe te voegen.

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00