Bommelwereld
15 juli 2020 00:15

Bommelwereld

Aan de N18 bij Groenlo is men gestart met de bouw van attractiepark Bommelwereld. In samenwerking met de Bommelzolder probeert Edwin Bomers de Achterhoek een nieuwe publiekstrekker te bezorgen.

Rommeldam

Nou is het initiatief om een pretpark gebaseerd op de helden van Marten Toonder natuurlijk niet nieuw. Eind vijftiger jaren verrees in Oisterwijk het familiepark Rommeldam. Al na 4 jaar jaar was de boel failliet en werden de beelden van Jan Onkenhout onder de omwonenden verdeeld. Hoe kon zoiets gebeuren? Uit een onderzoek van Trouw uit de jaren 90 van de vorige eeuw blijkt dat hier een aantal duidelijke redenen voor zijn. Ten eerste leken de beelden niet goed genoeg op de figuren uit de Bommelverhalen. Verder was het park afgeladen met reclame van Heineken tot de Volkskrant, maar de belangrijkste reden was dat het park te statisch was. Op een ritje met de oude schicht door Oisterwijk na kon je er alleen maar Middeleeuwse woninkjes bekijken. Een belangrijke waarschuwing voor de huidige organisatie lijkt mij. Maak vooral niet de fout om alleen maar een permanente tentoonstelling van Bommelaria te presenteren. Belegen Bommelverzamelaars zullen dit wel op prijs stellen, maar de jeugd ligt echt niet wakker van een trekkarretje met een trommelende Tom Poes. 

Escaperoom

Nou is kritiek leveren natuurlijk makkelijk, maar kom dan ook met een aantal opbouwende ideeën. Een kleine poging:
• Een escaperoom vanuit kasteel Bommelstein. Aan de hand van gegevens uit de Bommelverhalen moet het publiek proberen uit de ruimte te ontsnappen. Zorg wel voor verschillende scenario’s om herhaling mogelijk te maken.
• Een puzzeltocht door het park begeleid door Wammes Waggel, waarbij door aanwijzingen steeds een andere Bommelfiguur gevonden moet worden.
• Een spookhuis beheert door Hocus Pas en professor Prlwytzkofsky.
 
Natuurlijk is ook een tentoonstelling van Bommelcuriosa op zijn plaats, maar zorg dan wel voor afwisseling. Probeer eens contact op te nemen met particuliere verzamelaars, zodat het publiek echt zeldzame items te zien krijgt. Verder vind ik het idee natuurlijk geweldig. Een heer van stand verdient het om extra aandacht te krijgen.  De 177 verhalen van Heer Bommel en Tom Poes vallen niet voor niets onder het Nederlands cultureel erfgoed. Wat jij, jonge vriend.

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00