Dagblad (Nieuwsblad) van het Noorden
3 oktober 2023 00:15

Dagblad (Nieuwsblad) van het Noorden

In een al zowat grijs verleden fungeerde de krant als de bakermat van het stripverhaal. De meest wereldwijde topstrips, zoals Kuifje en Suske en Wiske, zijn ooit als krantenstrip begonnen. Hoe is dat eigenlijk tegenwoordig? Laten we het een bekijken vanuit ons eigen Dagblad van het Noorden.

Dirkjan

Wat meteen opvalt is de dagelijkse portie gagstrips op de achterkant. Bovenaan de ongeëvenaarde Dirkjan, daaronder S1ngle, dan Elsje en tenslotte De Rechter. Deze strips staan al zolang in deze krant, dat het u niet zal verwonderen dat er van de laatste 3 ook Groningse versies verschenen zijn.

De gagstrip is dagelijkse kost in het Dagblad, maar wat betreft de vervolgstrip is de score een stuk lager. Misschien komt het door veranderende leespubliek, maar op een uitzondering na is de opbrengst erg karig. Toch wil ik een van die uitzonderingen kort bespreken.

Kapitein Rob

Ter gelegenheid van 75 jaar Kapitein Rob verscheen in 2020 een nieuw verhaal van deze held in het Dagblad van het Noorden. Frank von Hebel en tekenaar Fred de Heij brachten op kunstige wijze de creatie van Pieter Kuhn weer tot leven. Helaas was dit eerbetoon eenmalig en zit er voorlopig geen vervolg in.

Toch heb ik met mijn Dagblad niet te klagen. In 2016 verscheen er een nieuwe strip van Bommel en Tom Poes en regelmatig staan er mooie artikelen in die een thema van de 9e kunst bespreken. Toch geeft mijn onderbuikgevoel een waarschuwing af.

Manga

In eerdere blogs heb ik al eens aangegeven dat de huidige striptekenaars op leeftijd raken. Voor je het weet begint hun tekenhand te trillen en hangen ze hun antieke kroontjespen in de wilgen. En dan? De aanwas van jonge tekenaars is nihil, dus wie moet hen opvolgen? Ik denk dat de redactie van het Dagblad hier snel op moet anticiperen. Zet om te beginnen eens een dagelijkse Mangastrip in de krant. Je richt je daarmee eindelijk eens op de interessewereld van de jeugd en je zorgt ook nog voor een aanzienlijke stijging van de Engels woordenschat.

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00