De Grunneger stripgids
1 augustus 2018 00:15

De Grunneger stripgids

Brugge

Vakantie en strips, een traditionele combinatie, maar in België gaan ze een stapje verder. In Brugge hebben ze een reisgids uitgegeven die gebaseerd is op stripverhalen. Brugge komt met zijn middeleeuwse aangezicht voor in vele uitgaven en zeker niet de minste. Servais, Hermann, Leloup en Chaillet hebben er dankbaar gebruik van gemaakt. Zo ook de populaire reeksen Suske en Wiske en Bakelandt. Aan de hand van 60 tekeningen met beschrijving leert de gebruiker via het boekje de stad kennen. Een origineel initiatief.

Het Belgisch stripmuseum

Een vergelijkbaar boekje bestaat over Brussel. De geïnteresseerde stripliefhebber wordt langs de vele muurschilderingen en stripgerelateerde plaatsen geleid. Uiteraard eindigt de route bij het Musée de la bande dessinée, het Belgisch stripmuseum. 

Nederlands stripmuseum

In Groningen staat het Nederlands stripmuseum en dat roept onmiddellijk een vraag op. Is het mogelijk om een vergelijkbare reisgids te ontwikkelen over onze prachtige stad? Laten we eens kijken wat we op stripgebied te bieden hebben.

De rode kater

Aan het Zuiderdiep bevindt zich café “De Bommel” met zijn prachtige Toonderafbeeldingen aan de muur. De Haddingestraat kent een gevelsteen met de rode kater uit Jan, Jans en de kinderen en tegen het Noorderplantsoen ligt een café met de treffende naam: Lambik. Het fietsenrek buiten is versierd met een prachtige afbeelding van deze stripheld. Ondanks het stripmuseum, de afwisselende strip op de afrastering van het Gronings Forum en natuurlijk onze geweldige stripwinkel, is de oogst karig te noemen. 

Jan Roos

Een oplossing is te vinden bij deel 86 van Robert en Bertrand, “Het laaiend vuur”. Het hele verhaal speelt zich af in Groningen en de voorkant is verrijkt met een prachtige afbeelding van “d’Olle Grieze”. In het verhaal zijn illustraties van De Grote Markt, De Drie Gezusters, het Academiegebouw, De Kromme Elleboog en het Noorderplantsoen. Zelfs de Groninger straatzanger Jan Roos speelt een prominente rol. Max Millers “De orde van de blauwe steen” geeft een gedetailleerde beschrijving van de Martinitoren. Voldoende materiaal lijkt me om de “Grunneger Stripgids” op de markt te brengen.

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00