Herman Gerards: een leven vol stripboeken 5
3 augustus 2018 11:30

Herman Gerards: een leven vol stripboeken 5

Met de grote gele enveloppe onder zijn overhemd sloop Herman de trap op. Babs mocht hem beslist niet zien, want haar nieuwsgierigheid kende geen grenzen. Zenuwachtig legde hij het neer op zijn kleine bureautje. Dit kon zijn leven veranderen. Hierdoor kon hij eindelijk status en aanzien krijgen en vooral respect van zijn irritante zwager Diederik.

Drie maanden geleden had hij een scenario voor een stripverhaal opgestuurd naar verschillende uitgeverijen. Eindelijk had er een gereageerd en zeker niet de minste. Rechtsonder op de enveloppe stond het logo van Casterman. Zou hij dan eindelijk in één adem genoemd worden met zijn helden Kuifje en kapitein Haddock? Waarschijnlijk was het de uitgeverij opgevallen dat bepaalde kenmerken van Herge’s verhaallijn ook in zijn scenario treffend aanwezig waren. Nog niet te spreken van de humor van Goscinny en de originaliteit van Lo Hartog van Banda. Dromend zag hij enkele geweldige momenten opdoemen: “En de stripschapsprijs 2019 gaat naar: Herman Gerards”. “Herman Gerards uitgenodigd door de erven Herge”. Zijn zoon Frank zou het begrijpen. Hierdoor zou hij nog trotser op zijn ouweheer worden. Voorzichtig opende hij de enveloppe en las het bericht.

Geachte heer Gerards,

Bedankt voor het inzenden van uw scenario voor een nieuwe stripuitgave. Helaas zullen wij niet van uw diensten gebruik maken. Hoewel dit ongebruikelijk is, willen we toch de redenen van afwijzing iets nader toelichten:

  • Een pratende eend zonder broek is echt al eerder gebruikt.
  • Ook de uitdrukking: “Hoi pipeloi” moeten wij helaas als plagiaat aanmerken.
  • Het vele malen folteren en kleineren van uw bijfiguur Diederik, is beslist ongeschikt voor onze jonge lezers.
  • Uw hoofdpersonen Druifje, kapitein Paddock en Hansen en Hanssen lijken te veel op een eerder door ons uitgebracht stripverhaal.

Toch willen wij u bedanken voor uw vertrouwen in onze uitgeverij en wensen u veel succes met uw toekomstige werk.

De directie van Casterman

PS
Wij vragen u vriendelijk, doch zeer dringend, ons in de toekomst niet meer met uw manuscripten te verblijden.

 

Wordt vervolgd

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00