De Joker
8 januari 2020 00:45

De Joker

Op dit moment maakt de film “The Joker” internationaal furore. De opbrengst ligt al boven 1 miljard dollar. Joaquin Phoenix kreeg onlangs een Golden Globe uitgereikt voor zijn rol in deze film. Waar komt de fascinatie vandaan voor deze krankzinnige, psychopatische misdadiger?

Jack Nicholson

Mijn vroegste herinnering aan de joker komt uit de serie Batman uit de jaren 60. Een grappige clown met niespoeder en waterspuwende bloemetjes, die kinderen probeerde te verleiden tot spijbelen van school. Dit karakter was echter niet interessant genoeg en met de komst van Jack Nicholson veranderde zijn imago definitief. Hij zette de joker neer als een maniak die burgers naar Gotham lokte, om ze aldaar te vergassen. De grappige clown was voor altijd verdwenen.

Heath Ledger

Heath Ledger gaat in “The dark knight” nog een stap verder. Hij presenteert zich als de tegenhanger van de almachtige Batman door op een anarchistische manier, zonder  doel, belang, of reden, de vreselijkste misdaden te plegen. Meer dan terecht ontvang hij hiervoor na zijn dood postuum een Oscar.

Joaquin Phoenix

Op dit moment draait “The Joker” met Joaquin Phoenix in de hoofdrol in de bioscopen. Deze film verhaalt over de jeugd van de Joker en het ontstaan van zijn misdadig brein. De hoofdpersoon wordt uitgekotst door de maatschappij en ontwikkelt zich daardoor tot een aan chaos verslaafde maniakale misdadiger. 

Batman

Als comic-figuur komt de “The Joker”voor het eerst voor: Batman No.1 springissue uit 1940. Dit deel is in 1967 met dezelfde voorkant ook in Nederland verschenen. Een exemplaar van de Amerikaanse uitgave in zeer slechte staat bracht onlangs € 10.000 op. Een vrijwel mint exemplaar heeft al € 567.000 van eigenaar doen wisselen.
Op de vraag wat de mensen fascineert in zo’n misdadiger, denk ik dat het antwoord bij anarchie in de buurt komt. Lekker doen wat jezelf wilt, je van niets en niemand wat aantrekken en heerlijk chaos creëren. Slachtoffers worden hierbij op de koop toe genomen. Misschien ook een verklaring voor het gedrag van een aantal jongeren tijdens de laatste oud en nieuw “viering”?

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00