4 september 2019 00:15

De lelijkste vrouw in stripland

Als we top-5 lijstjes over strips maken, hebben we al snel de neiging om te kiezen voor: het beste stripboek ooit, de mooiste vrouw in de negende kunst en ga zo maar door. Dat laatste is makkelijk natuurlijk, want de meeste heldinnen zien er bovengemiddeld goed uit.( wat dacht u van Roodhaar, Walhalla, Catwoman en Druuna?)

Johan Derksen

Toch is het volgens mij interessanter om het tegenovergestelde te doen. Wat is het slechtste stripboek van de laatste 5 jaar. Wie is de beroerdste scenarioschrijver en wie is de lelijkste vrouw in stripland? Met dit laatste onderwerp wilde ik beginnen en om met Johan Derksen te spreken: “We trekken even een blik wijven open”.

Freek de Jonge

Laten we de terminologie gebruiken van de aloude top-40. We noemen dus eerst een aantal kanshebbers, die nog niet tot de top 5 hebben kunnen doordringen. Allereerst Nienke uit S1ingle? We mogen natuurlijk niet seksistisch worden, maar ze voldoet volledig aan de legendarische beschrijving van Freek de Jonge: “En daar stond ze dan, de stoere verpleegster uit Dokkum. Rugzak en hang….” Bellefleur, de vrouw van Abraracourcix uit Asterix, staat model voor de dominante bedillerige huisvrouw. Waarschijnlijk heeft Uderzo haar daarom op dit uiterlijk getrakteerd. Als kanshebber voor de top 5 wilde ik ma Dalton noemen. Bij haar heb ik de indruk dat ze er als man hetzelfde had uitgezien. Pa Dalton had dus ook gekund.

Satire

Zo nu naar de werkelijke top-5. Deze lijst is puur persoonlijk en uiteraard als satire bedoeld.

5: Olijfje uit Popeye. Als kind vond ik het al vreemd dat Brutus en Popeye zich inspanden om haar te veroveren.

4: Calamity Jane uit Lucky Luke. Een vrouw die als een kerel in een kwispedoor spuugt. Misschien wel de eerste feministe.

3: Tante Sidonia uit Suske en Wiske. De enige vrouw die zich kan verstoppen achter een lantaarnpaal. Ze voldoet trouwens wel aan het schoonheidsideaal van de jaren 60 waar Twiggy de exponent van is.

2: Eucalypta uit Paulus de Boskabouter. Toppunt van lelijkheid, geheel passend bij haar imago van gewetensloze heks.

1: Desiree uit Hein de Korts “Dirk en Desiree 2 keer bellen. Ik wil me er niet aan wagen om hier enige opmerking over te maken.

Voor de beroerdste scenarioschrijver en het slechtste stripboek ooit, verwijs ik naar toekomstige blogs.

 • Akim Stripspeciaalzaak

  Ulgersmaweg 14
  9731 BS Groningen

  +31 (0)50 - 549 96 98
  info@akim.nl

 • Openingstijden

  Do. 09:00 — 18:00
  Vr. 09:00 — 18:00
  Za. 10:00 — 17:00