24 juli 2019 12:15

De negende kunst

Zoals in een eerdere blog vermeld, was er vroeger een programma op tv waarin stripboeken besproken werden: Wordt vervolgd. Tegenwoordig is er voor de negende kunst amper aandacht in televisieland.

Kunst en Kitsch

Ik ben een groot liefhebber van programma’s als “Kunst en Kitsch” en “Heel Holland verzamelt”. Ondanks dat hier kostbare verzamelobjecten de revue passeren, komen stripboeken en stripcuriosa zeer sporadisch voorbij. Als jarenlange stripnerd vind ik dat jammer. Wat een boost zou een goed tv-programma het stripverhaal kunnen geven. Ondanks dat het waarschijnlijk nutteloos is, wil ik hier toch een kleine beschrijving van zo’n programma weergeven.

Maarten Spanjer

Als waardering voor het stripverhaal dient het programma “De negende kunst” te heten, minimaal één keer per maand op de beeldbuis en het liefst bij de publieke omroep. Wij stripliefhebbers willen niet dat ons programma onderbroken wordt door onzinnige reclame. De presentatie is in handen van Maarten Spanjer, een verzamelaar van voetbalstrips, en elke uitzending kent een aantal vaste onderdelen. 
 
• Nieuwe strips met een sterrenbeoordeling door de lezer zelf. Je beoordeling kun je opsturen naar de studio.
• Een top 5 van de afgelopen maand. Discutabel is wat hierbij het uitgangspunt moet zijn, de verkoopcijfers, of de mening van de lezer. Ikzelf neig naar het laatste
• Een verhaal over een zeldzaam stripboek, of zeldzame stripcuriosa. Het liefst met het verhaal van een kijker die dit item in bezit heeft.
• De verzamelaar van de maand. Een kijkje in huis bij één van de vele stripverzamelaars die Nederland rijk is.
• Vertegenwoordigers van stripwinkels en stripbeurzen kunnen zichzelf presenteren in de rubriek: “Hier moet je zijn”.

Marvel

Door zo’n programma ziet de jeugd dat er ook strips bestaan die niet uit de Marvelstudio’s komen. Het is natuurlijk een droom en niet gebaseerd op de werkelijkheid, maar er is altijd een kleine kans dat iemand dit idee oppakt. En dan hebben wij van stripwinkel Akim toch maar mooi de aanzet gegeven.

 • Akim Stripspeciaalzaak

  Ulgersmaweg 14
  9731 BS Groningen

  +31 (0)50 - 549 96 98
  info@akim.nl

 • Openingstijden

  Do. 09:00 — 18:00
  Vr. 09:00 — 18:00
  Za. 10:00 — 17:00