De terugkeer van de vrijheid
9 december 2020 00:15

De terugkeer van de vrijheid

Met ingang van 11 december keert Kapitein Rob na 54 jaar terug. Tekenaar Fred de Heij en journalist Frank von Hebel hebben de handen ineengeslagen om ‘De Vrijheid’ nog een keer uit te laten varen. 

De laatste reis van de vrijheid

Het is niet de zoveelste heruitgave, maar een compleet nieuw verhaal. De titel ‘De laatste reis van de Vrijheid’ vind ik passend, maar voorspelt weinig goeds. Kapitein Rob zal toch niet aan het eind….Net als vroeger in het Parool zullen de afleveringen dagelijks verschijnen in het Dagblad van het Noorden. De makers hebben beloofd zoveel mogelijk de originele sfeer van de oude verhalen te willen benaderen. Ik verheug me dan ook zeer op een hernieuwde ontmoeting met de helden uit het verleden: De sinistere schurk Professor Lupardi, die ik sinds de bioscoopfilm steevast het uiterlijk van Arjan Ederveen vind hebben. Zijn helper Yoto die, volgens mijn zeer persoonlijke mening, is gebaseerd op de door Peter Lorre gespeelde figuur Mr. Moto uit de gelijknamige films. Verder natuurlijk de piraat Peer den Schuymer en het geheimzinnige spookschip ‘De vliegende Hollander’. 

Het historische oog

De mogelijkheden voor de schrijvers zijn legio, omdat Pieter Kuhn ze een aantal handige attributen heeft nagelaten. Zo zijn daar de oude scheepsjournaals met spannende en duistere verhalen en het ‘historische oog’ waarmee de held kan reizen naar het verleden. Een voorwerp dat gelukkig niet zo simplistisch wordt gebruikt als de machine van ene Barabas.

Fantasy

Kapitein Rob is eigenlijk het meest te vergelijken met de avonturen van Jules Verne. Hij reist niet alleen naar het verleden, maar ook in de ruimte. Het zijn  historische science fiction verhalen met een vleugje magie. Elementen die tegenwoordig vooral in de fantasy-wereld populair zijn. 
Von Hebel en De Heij hebben van de erven Kuhn toestemming gekregen voor één nieuw verhaal, maar diep van binnen hoop ik op meer. Het zou recht doen aan een van de grote klassiekers uit de Nederlandse stripgeschiedenis die, door het onverwachte overlijden van Pieter Kuhn in 1966, abrupt tot een einde kwam.

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00