Diabolik
22 mei 2019 00:15

Diabolik

Bij het ter perse gaan van deze blog wordt ook een nieuw deel van de pulpstrip “Diabolik” uitgebracht. Onder de titel “Diabolik wie ben jij?” verschijnt het bij Windmill Comics. Maar wie is Diabolik eigenlijk?

Angela en Luciana Giussani

Diabolik verscheen voor het eerst in 1962 in Italië, waar het in de loop der jaren uitgroeide tot een ware cultstrip. In 2013 verscheen het 800ste deeltje en tot op de dag van vandaag verschijnt maandelijks een nieuw verhaal. In Nederland verschenen 56 delen, hoofdzakelijk bij uitgeverij Nooitgedacht. Diabolik werd verzonnen door de zussen Giussani. Sergio Zaniboni verzorgde de meeste tekeningen. 

Robin Hood

De hoofdpersoon is een meesterdief die steelt van hoofdzakelijk collega- dieven (het steeds weer terugkerende Robin Hood-principe). Hij is een meester in vermommen, wetenschappelijk onderlegd en wordt bijgestaan door de lieftallige Eva Kant. In de persoon van inspecteur Ginko heeft hij net als elke superheld een eeuwige tegenstander. 

Diabolik, wie ben jij?

In eerste instantie was er van de achtergrond van Diabolik weinig bekend. Onder druk van de lezers brachten de zussen Giussani in 1968 “Diabolik chi se” op de markt. Hierin werd uitleg gegeven over het verleden van Diabolik. De letterlijke vertaling is: “Diabolik wie ben jij?”, wat ons weer terugbrengt bij de uitgave van Windmill Comics. 

Merchandising

De Nederlandse serie is nooit echt chronologisch verschenen. Misschien dat het initiatief van Windmill Comics hier verandering in gaat brengen. Ik ben dan ook erg benieuwd naar deze nieuwe uitgave, al denk ik niet dat de strip hier de Italiaanse status zal benaderen. Ik bedoel een Diabolik fandag, of het verschijnen van uitgebreide merchandising, lijkt me voor Nederland toekomstmuziek.

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00