15 mei 2019 00:15

De ultieme slechterik

Om een grote stripheld een held te laten zijn heeft hij een tegenstander nodig. Het liefst een doortrapte, misselijkmakende schurk.

De Daltons

Lucky Luke levert oneindig strijd tegen de neven Dalton, roemruchte boeven natuurlijk, maar toch te humoristisch om als echte booswichten door het leven te gaan. Hetzelfde geldt volgens mij voor “De zware jongens” uit Donald Duck, “Krimson” uit Suske en Wiske en “Hocus Pas” uit de Bommelreeks. “Cassius Catastrofus”, de intrigrant uit het gelijknamige album van Asterix, komt al iets dichterbij, maar de gevolgen van zijn gedrag zijn helaas nog steeds te grappig. Neen bij de echte schobbejakken mag er van humor absoluut geen sprake zijn.
Na een klein onderzoekje ben ik tot de volgende top 5 gekomen, al moet ik er wel bijzeggen dat de volgorde zeer persoonlijk is. Om een klein beetje te voldoen aan het ouderwetse top-40 gevoel, heb ik ook 1 tip toegevoegd, vreselijk slecht maar net niet genoeg.

Top 5

5) Olrik uit de serie Blake en Mortimer. Een ex-huurling van onduidelijke afkomst die zich specialiseert in spionage en smokkelen.
 
4) Professor Lupardi uit kapitein Rob. Krankzinnig figuur die zelfs een machine ontwikkelt om het weer te beïnvloeden.( en zeker niet om de klimaatproblemen op te lossen)
 
3) Mazoutan uit Suske en Wiske. Komt alleen voor in “De Poenschepper”, maar weet door zijn duivelse invloed Lambik om te toveren tot een op geld beluste egoïst.
 
2) Rastapopoulos uit Kuifje. Een door en door slechte miljardair die zijn fortuin vergaard heeft door internationale opiumhandel.
 
1) Lex Luthor uit Superman. Hij probeert door het inzetten van kryptonite Superman uit te schakelen. Ik moet wel zeggen dat ik bij deze keuze beïnvloed ben door de fenomenale rol die Gene Hackman speelde als deze ultieme slechterik.

Spiderman

Als kanshebber voor de top 5 wilde ik nog “The green Goblin” uit Spiderman noemen. Ook door en door slecht, maar naar mijn mening een iets te vlak karakter. Voor andere tips en voorstellen sta ik altijd open natuurlijk.

 • Akim Stripspeciaalzaak

  Ulgersmaweg 14
  9731 BS Groningen

  +31 (0)50 - 549 96 98
  info@akim.nl

 • Openingstijden

  Do. 09:00 — 18:00
  Vr. 09:00 — 18:00
  Za. 10:00 — 17:00