Dromen
3 maart 2021 00:15

Dromen

Natuurlijk begrijp ik als verstandige Hollander dat Coronamaatregelen noodzakelijk zijn, maar vanmorgen werd ik toch weer met de neus op de feiten gedrukt. De stripbeurs in Gouda gaat op 2 mei niet door. Natuurlijk kun je bij stripzaken als ons eigen Akim nog steeds een keus maken uit een prachtig aanbod, maar de echte verzamelaar zoekt ook nog iets anders.

Lombard Collectie

Hij wil op een zaterdagochtend om 3 uur opstaan en in het donker richting Bakkeveen tuffen. Aldaar bij het krieken van de dag hoopt hij als eerste bij die bewuste auto te staan, waaruit een oud versleten Heinekenkratje tevoorschijn komt. In dat kratje heeft de opa van de handelaar zijn hele leven een aantal stripboeken bewaard. Na zijn overlijden zag de familie het als oud papier, waarop Jan-Hendrik voorstelde om het mee te nemen naar de rommelmarkt. Voor dat kratje kon hij toch snel 30 euro beuren en voor die boekjes wat de gek er voor geeft. Terwijl een aantal aasgieren kwijlend achter hem staan te wachten, bekijkt onze held de inhoud van het kratje. Een eerste druk van de Sprietatoom in nieuwstaat, Het Gele Teken uit de Lombard Collectie, (uiteraard met Kuifjepunt) De sigaren van de Farao in matige staat, maar met handtekening en dedicace van Herge en een aantal Sherriff-Classics die het bekijken niet waard zijn. Na de handelaar duidelijk gemaakt te hebben dat hij alleen belang heeft voor het oud papier, wordt de deal snel gesloten. De sherriff-Classics laat hij achter, omdat hij een ander ook wat gunt.

Action Comics

Gaat dit sprookje in werkelijkheid plaatsvinden? Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet, maar de kans is er wel. Steeds als je voor de zoveelste keer over die vlooienmarkt struint, of die bak doorploegt in de kringloopwinkel, voel je die spanning. Een verzamelaar moet kunnen dromen dat op een historisch moment onder in een versleten bananendoos, eindelijk Action Comics nr. 1 verschijnt. Door Corona wordt die droom in de kiem gesmoord. Het wordt tijd dat het afgelopen is.

  • Akim Stripspeciaalzaak

    Ulgersmaweg 14
    9731 BS Groningen

    +31 (0)50 - 549 96 98
    info@akim.nl

  • Openingstijden

    Do. 09:00 — 18:00
    Vr. 09:00 — 18:00
    Za. 10:00 — 17:00